latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:10 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Привремена суспензија и смањење царинских стопа у 2025. години

Савјет министара донио је одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2025. године.
Савјет министара, сједница - Фото: СРНА
Савјет министара, сједницаФото: СРНА

Ова одлука донесена је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, а обухваћено је 69 тарифних ознака, међу којима је 61 садржана у одлуци за претходну годину, док је осам нових.

Ради се о тарифним ознакама из сектора текстилне, индустрије коже, обуће и намјештаја, хемијске, металне, прехрамбене, графичке и електроиндустрије.

Одлука ступа на снагу даном доношења, објављује се у "Службеном гласнику БиХ", а примјењује се од 1. јануара 2025. године, саопштено је из Савјета министара.

Роба која је обухваћена овом одлуком су материјали и сировине који се сматрају репроматеријалом, јер их користе произвођачи из БиХ у властитој производњи за израду готових производа, у производњи производа за извоз или су супституција увозних производа, а који се не могу набавити на домаћем тржишту у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа.

НАСТАВИТИ СПРОВОЂЕЊЕ РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА РАД НА ПРЕДМЕТИМА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Савјет министара усвојио је на приједлог Министарства правде извјештај о раду Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина за 2023. годину, те позвао судове и тужилаштва у БиХ да уложе додатне напоре с циљем процесуирања најсложенијих и предмета од највећег приоритета.

Истакнута је важност подршке ЕУ у јачању људских и материјалних капацитета правосудних институција надлежних за процесуирање предмета ратних злочина, те одлуке Уније да одобри средства за наставак активности из пројекта "Унапређење рада на предметима ратних злочина у БиХ" у оквиру пакета помоћи ИПА 2022.

Овим ће бити обезбијеђен континуитет процесуирања ратних злочина и досљедно спроведена Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина, саопштено је из Савјета министара.

С обзиром на то да још постоји велики број предмета који се не могу ријешити због процесне сметње недоступности осумњичених и оптужених особа, Савјет министара позвао је све надлежне институције законодавне, извршне и судске власти, те међународне организације да предузму све потребне мјере како би се механизми регионалне сарадње у процесуирању предмета ратних злочина у потпуности искористили и додатно унаприједили.

ДРЖАВНА ПОМОЋ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ УВЕЋАНА ЗА 21,60 ОДСТО

Државна помоћ у БиХ прошле године износила је 584.637.488 КМ или 298.920.401 евра, што је повећање за 103.881.716 КМ, односно 21,60 одсто у односу на 2022. годину, наводи се у извјештају о овој помоћи који је данас усвојио Савјет министара.

Укупну државну помоћ чини државна помоћ у сектору индустрије и услуга, државна помоћ мале вриједности, државна помоћ за обављање услуга од општег економског интереса, те у пољопривреди и рибарству.

Удио укупне државне помоћи у БДП-у у 2021. години износио је 1,18 одсто, у 2022. години 1,05 одсто, а у 2023. години 1,19 одсто, саопштено је из Савјета мнистара.

На данашњој сједници утврђен је приједлог одлуке о ратификацији споразума између Савјета министара БиХ и Популационог фонда УН који ће бити упућен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Утврђен је и приједлог одлуке о ратификацији Споразума о финансирању за програм сарадње за период од 2021. до 2027. године између ЕУ, БиХ и Француске.

Укупна вриједност овог програма износи 108.063.537 евра.

Програм обухвата 27 земаља чланица ЕУ те Швајцарску и Норвешку, уз земље кориснице ИПА - БиХ, Албанију, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Србију.

Одлучено је да Савјет министара упути Предсједништву БиХ приједлог одлуке о ратификацији споразума између Министарства одбране у Савјету министара и Министарства националне одбране Румуније о одбрамбеној сарадњи.

Савјет министара усвојио је и приједлог одлуке о поступку израде нацрта стратегије за реформу сектора правде у БиХ и Акционог плана у оквиру Радне групе.

На сједници је дата сагласност за именовање Дамјана Жагара на дужност полицијског аташеа Словеније у БиХ.

ОДЛУКА О КОРИШТЕЊУ ГРАНТОВА МИНИСТАРСТВА ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Савјет министара донио је одлуку о начину кориштења грантова из буџета Министарства за људска права и избјеглице за период од 2024. до 2026. године који нису унапријед одређени посебном одлуком у складу са важећим прописима на трогодишњем нивоу.

Грантови које је Министарство за људска права и избјеглице дужно спровести у фискалној години прецизирани су Законом о буџету институција и међународних обавеза БиХ, а планирани су у документу Оквирног буџета институција БиХ и активностима у оквиру средњорочног програма рада Министарства и Савјета министара.

За грантове и текуће трансфере Министарству за људска права и избјеглице у овој години одобрена су буџетска средства од 4.256.000 КМ, док ће за 2025. и 2026. годину износ бити утврђен законом о буџету, за сваку годину појединачно, саопштено је из Савјета министара.

Додјелом грантова Министарства за људска права и избјеглице настоји се побољшати инклузија и интеграција ромске националне мањине, подржати невладине организације које се баве промоцијом и заштитом права рањивих категорија становништва, те ојачати капацитете јединица локалне самоуправе и невладиних организација и удружења с циљем реализације активности планираних политиком о сарадњи са исељеништвом.

Савјет министара изразио је дубоку солидарност са становништвом погођеним поплавама у европским земљама, те с пажњом прати развој ситуације и у складу са својим могућностима спреман је пружити подршку угроженим подручјима.

БиХ остаје предана сарадњи у напорима помоћи и обнове у духу заједништва и солидарности.

Савјет министара је, на приједлог Министарства комуникација и транспорта, донио одлуку о измјенама и допуни одлуке о накнади за кориштење радиофреквентног спектра у БиХ.

Измијењеном одлуком предвиђа се ослобађање од обавезе плаћања накнаде за одређене кориснике за потребе научно-истраживачких установа и за кориснике радио-фреквентног спектра у трајању од осам дана, за које дозволу издаје Регулаторна агенција за комуникације БиХ.

Брише се и одредба која је предвиђала да Савјет министара, на приједлог Министарства комуникација и транспорта, може дати посебна изузећа од наплате радиофреквентног спектра.

С циљем подстицања развоја услуга заснованих на сателитским или хибридним системима који дјелимично користе сателитску структуру, за 40 одсто је умањен годишњи износ накнада по једном мегахерцу додијељеног радиофреквентног спектра у сателитској служби.

Процијењено је да ће то довести до пада годишњих прихода по овом основу од 144.000 КМ.

Одлука о измјенама и допуни одлуке о накнади за кориштење радиофреквентног спектра у БиХ ступа на снагу даном доношења, а примјењује се од 1. јула.