latinica  ћирилица
16/09/2024 |  15:36 ⇒ 15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан одложио говор у ЕП због поплава у Мађарској

Мађарски премијер Виктор Орбан данас је одложио говор који је требало да одржи у Европском парламенту у сриједу због поплава које су погодиле Мађарску, изазване циклоном "Борис".
Виктор Орбан (Фотo: EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација) -
Виктор Орбан (Фотo: EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација)

- Због екстремних временских услова и текућих поплава у Мађарској, одложио сам све своје међународне обавезе - рекао је он.

Мађарски лидер требало је да у сриједу говори у парламенту у Стразбуру и представи програм активности мађарског предсједавања Савјетом ЕУ.

Предсједница ЕП Роберта Мецола поручила је Орбану да ће Парламент учинити све што може да погођенима пружи помоћ, преноси Политико.

- Предсједница Мецола је разумије ситуацију и сагласила се да ће разговарати са политичким групама за дебату заказану за ову недјељу са премијером (Орбаном) о приоритетима Предсједништва, да се одложи за каснију сједницу - наводи се у саопштењу ЕП.

Број жртава поплава у централној и источној Европи које је донио циклон "Борис" повећао се на 15, а ријеч је о најгорим поплавама у посљедње двије деценије на подручју од Аустрије до Румуније, укључујући Мађарску.

Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер изјавио је да је влада у Будимпешти потпуно спремна за пораст водостаја Дунава и његових притока и да је 12.000 војника у приправности за пружање помоћи.

Подсјећамо, источну и централну Европу погодио је циклон Борис, а ријеч је о најгорим поплавама у посљедње двије деценије на подручју од Аустрије до Румуније.