latinica  ћирилица
16/09/2024 |  13:36 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Одбор за заштиту парка Купусиште: Надлежне институције да реагују; Зауставити радове до отклањања неправилности (ВИДЕО)

Одбор за заштиту парка Купусиште обратио се јавности, превасходно грађанима Бањалуке, јер како наводе, желе да упозоре на проблеме са којима се грађани суочавају у борби за очување овог парка.
Купусиште - ћирилични парк - Фото: РТРС
Купусиште - ћирилични паркФото: РТРС

- Сви наши апели, састанци са представницима ГУ Бањалука, све наше активности у складу са важећим законима – а према потребама и захтјевима грађана – до сада нису уродили плодом. Подсјећамо да је 12. септембра 2024, на захтјев 384 становника МЗ Центар 1, а у складу са Законом о локалној самоуправи Српске и Статутом Града Бањалука, одржан Збор грађана МЗ Центар 1. Грађани су усвојили Одлуку којом се од Градске управе и Скупштине Града Бањалука захтијева да се забрани даљња изградња било каквих чврстих објеката; да се инсталације ћириличних слова измјесте на адекватну локацију и парк врати у првобитно стање; да се у парку обнови мобилијар - наводе из Одбора за заштиту парка Купусиште.

Кажу да су градске власти на ове захтјеве остале нијеме и радови су настављени.

- Даље, упозоравали смо на незаконито извођење радова јер ГУ није имала ваљану документацију за грађење, и на налог Грађевинске инспекције да се отклоне неправилности. Поново, Градска управа нас је игнорисала. Такође, од Градске управе смо тражили слободан приступ информацијама о Ћириличном парку, укључујући идејни пројекат за уређење зелене површине и постављања парковсог садржаја; локацијске услове; сву документацију у вези набавке ћириличних слова (позиви, уговори, докази о уплати итд.); одлуку којом је одлучено о интервенцијама и инсталирањеу скулптура ћириличних слова. Градска управа је обавезна да на ове захтјеве одговори. Одговоре нисмо добили - истиче се у саопштењу.

Као Одбор, заједно са ЗЕВ-овима у непосредној близини, у складу са Законом о општем управном поступку, кажу да су затражили статус заинтересоване стране у поступку издавања грађевинске дозволе – ГУ је, наводе и тај захтјев одбила.

- У току је поступак по нашој жалби, али су радови настављени, и то без грађевинске дозволе. У неколико наврата смо предлагали алтернативна рјешење за Ћирилични парк - безуспјешно. Одбор за заштиту парка Купусиште намјерава да настави борбу за парк свим законским средствима, те овим путем позивамо Министарство просторниг планирања, грађевинарства и екологије да што прије ријеши по жалбама на одлуку којом нам је одбијен захтјев за слободан приступ информацијама - наводе из Одбора.

Такође, траже да Инспекторат Српске, односно Грађевинско-еколошка инспекција изврши надзор над радовима и инсистира на заустављању радова до отклањања неправилности.

- Министарство просвјете и културе у Влади Српске, да у складу са Законом о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, изврши надзор, с обзиром на то да су до сада постављене инсталације са својим нејасним асоцијацијама супротне начелу очувања ћириличног писма као нематеријалног клтурног насљеђа. Позивају Омбудсмана за дјецу Републике Српске, да наложи измјештање инсталација јер нису безбједна за дјецу - наводе они.

Подсјећају да је 15. септембра градоначелник Драшко Станивуковић своје обраћање на друштвеним мрежама завршио са "успркос свему ми ћемо идеју Ћириличног парка у наредним данима успјешно завршити".

- У контексту свих дешавања, сматрамо да је инат градоначелника, у најмању руку, непримјерен - кажу у саопштењу Одбора за заштиту парка Купусиште.