latinica  ћирилица
16/09/2024 |  13:08 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Цивилна заштита Српске: Прате се водостаји, тимови у приправности и спремни да реагују

Водостаји ријека у Републици Српској интензивно се прате, а тимови Цивилне заштите су спремни да реагују уколико буде било потребно, изјавио је директор Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић.
Водостаји - Фото: РТРС
ВодостајиФото: РТРС

- Ми смо у приправности, пратимо водостаје ријека, првенствено Саве. Пратимо ситуацију у сусједним земљама, првенствено Аустрији, Словенији и Хрватској. Ако будемо видјели да то иде у нежељеном смјеру, учинићемо све да сачувамо животе људи, а онда и да посљедице по имовину буду што мање - рекао је Трнинић Срни.

Трнинић је нагласио да су одмах након информације да ће циклон "Борис" проћи кроз Европу обавијестили локалне заједнице шта може да се деси и шта треба предузети ако буде потребе.

- Против поплава се веома тешко борити, али је најбитније да не буде људских жртава, док се материјална штета може надокнадити и санирати. У свим европским земљама погођеним поплавама има људских жртава. Ми смо спремни да максимално искористимо све људске и материјалне ресурсе ако се за тим укаже потреба - истакао је Трнинић.

Ријека Сава у Градишци у посљедњих 48 часова порасла је за око три метра.

Плавни талас из Словеније прошао је и да сада водостај расте много мање.

Водостај ријеке Саве кроз Федерацију БиХ је нормалан и неће достићи ниво редовне одбране од поплава, а не очекује се ни значајнији пораст Уне, Сане, Врбаса, Босне, Тиње и Дрине, саопштено је из федералног Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Повезане вијести:

Стабилна ситуација на свим већим водотоковима у Српској