latinica  ћирилица
16/09/2024 |  12:30 ⇒ 12:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Мицкоски најавио демарш Бугарској због неистицања заставе; Кабинет Радева: Пропуста није било

Сјеверна Македонија уручиће данас демарш амбасадору Бугарске у Скопљу, због неистицања македонске заставе током боравка предсједнице Гордане Сиљановске Давкове у Софији, гдје је разговарала са тамошњим колегом Руменом Радевим.
Гордана Сиљановска Давкова (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Гордана Сиљановска Давкова (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

То је најавио премијер РСМ Христијан Мицкоски и поручио да су Европа и свијет на отвореној сцени могли да виде шта су праве намјере Бугарске.

Мицкоски је новинарима у Скопљу рекао да је неистицање македонске заставе за Скопље било очекивано и поручио да РСМ више неће савијати кичму.

- Онда када се пређе црвена линија морате да реагујете, јер ако не реагујете тај изузетак ће постати пракса у будућности. Оно што је за мене важније, Европа и свијет су могли да виде на отвореној сцени, а то смо очекивали, какве су праве намере руководства у Софији - рекао је Моцкоски и истакао:

- Праве намјере Бугара нису у Уставу, то је најмањи проблем, много је већа потреба да покажу мишиће и покажу своје праве намјере. Сљедећи пут када будемо видјели да су црвене линије пређене, онда ћемо морати да интервенишемо, а данас ће тај демарш бити уручен амбасадору нашег источног сусједа.

На питање када ће бити настављени разговори са бугарским историчарима око спорних питања, Мицкоски каже да очекују да они буду у духу пријатељства и добросусједства.

- То су процеси који трају деценијама, таквих примјера имамо у Европи, па свако исхитрено рјешење производи исхитрене одлуке, а те исхитрене одлуке могу да буду погрешне. Зато очекујем да у добросусједском духу разговарају чланови комисија обеју страна - рекао је премијер Мицкоски, пренијели су скопски медији.

Давкова је била у приватној посјети Софији, неистицање заставе није грешка

Неистицањем заставе РСМ током посјете македонске предсједнице Гордане Сиљановске Давкове Софији није грешка, кажу из кабинета предсједника Бугарске Румена Радева и додају да је предсједница Сјеверне македоније била у приватној посјети.

Савјетник шефа бугарске државе Димитар Стојанов каже за агенцију БНТ да неистицањем заставе није прекршен ниједан протокол и да се Давкова са предсједником Бугарске састала приватно, односно да је повод њене посјете био културни догађај.

- Из тог разлога, македонска застава није истакнута у Предсједништву, јер такве посјете не захтијевају стриктно поштовање државног протокола - рекао је Стојанов, преносе недији у Скопљу.

Он је истакао да је разговор Румена Радева и Гордане Сиљановске-Давкове био изузетно конструктиван и протекао је у добром тону. Договорене су будуће државне посјете РСМ и Бугарској, што је, како се наводи, дефинисао као корак напријед у дијалогу двије земље.

На питање да ли је неистицање македонске заставе провокација, Стојанов је одговорио да не би о томе да говори док се ради на напретку и развоју односа двију држава.

- Није исправно мијешати заставу о овој ситуацији. Да ли то значи да ако државник из сусједне државе дође да попије кафу у Бугарској, треба истицати заставе - рекао је Стојанов и додао да је све ово "непотребно погоршавање актуелне ситуације".

И новинар Љубчо Нешков такође тврди да пропуста није било и, како је навео, према његовом мишљењу ријеч је о "покушају да се РСМ прикаже као жртва у свијету".