latinica  ћирилица
16/09/2024 |  12:03 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Нормалан водостај Саве, не очекује се значајан пораст ни других ријека

Водостај ријеке Саве кроз Федерацију БиХ је нормалан и неће достићи ниво редовне одбране од поплава, а не очекује се ни значајнији пораст Уне, Сане, Врбаса, Босне, Тиње и Дрине, саопштено је из федералног Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Како су појаснили, хидролошко стање на цијелом водном подручју ријеке Саве у ФБиХ је нормално, а према резултатима симулације модела за прогнозу, водостај на овој ријеци неће достићи вриједности при којима почиње редовна одбрана од поплава на подручју Оџака и Средње Посавине.

Ситуација на Сави сада се прати с посебном пажњом због поплава које су погодиле Аустрију, Чешку, Пољску, Словачку, Мађарску и Румунију јер ће се циклон "Борис", иако је ријеч о сливу Дунава, дјелимично одразити и на пораст водостаја Саве.

Падавине које су у протеклом периоду узроковале благи пораст водостаја на већини водомјерних станица Агенције за водно подручје ријеке Саве, прогнозиране су и у наредним данима, иако мањег интензитета.

У случају значајније промјене временских услова на водном подручју Саве, Агенција ће правовремено издати обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања.

Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ће посредством надлежних агенција наставити информисати јавност о стању водостаја на ријекама које припадају сливу Саве и Јадранског мора.