latinica  ћирилица
16/09/2024 |  10:56 ⇒ 12:43 | Аутор: Агенције

У Пољској ријека носила аутомобиле - Туск позвао становнике да не одбијају евакуацију; Беч паралисан (ФОТО/ВИДЕО)

Премијер Пољске Доналд Туск описао је ситуацију у југозападном дијелу земље као драматичну, јер су локалне ријеке досегле рекордно висок ниво узрокујући поплаве у неколико општина након неколико дана обилних падавина.
Поплаве у Пољској (Фото: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT) -
Поплаве у Пољској (Фото: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT)

Навео је како је најтежа ситуација у долини Клодзко на југозападу Пољске. Позвао је становнике да не одбијају евакуацију.

Истакао је да је због недостатка комуникације у појединим областима, укључујући недостатак мобилне мреже и интернета, одлучено да се користи систем Старлинк како би се олакшало извођење акција спашавања и евакуације.

Још погинулих у Аустрији

Полиција у Доњој Аустрији извијестила је о још два смртна случаја. Двије старије особе, у доби од 70 и 80 година, остале су заробљене у својим кућама због бујице. Оба мушкарца погинула су у округу Ст. Полтен.

Još mrtvih u Austriji Policija u Donjoj Austriji izvestila je o još dva smrtna slučaja. Dve starije osobe, u dobi od 70 i 80 godina, ostale su zarobljene u svojim kućama zbog bujice. Oba muškarca poginula su u okrugu St. Polten.

У Мађарској на снази упозорење на поплаве трећег степена

У Мађарској је, због обилних падавина које западној и источној Европи доноси циклон "Борис", на снагу ступило упозорење на поплаве трећег степена дуж свих сектора Дунава у Будимпешти, а мађарски премијер Виктор Орбан сазвао је рано јутрос састанак оперативног тијела које је одговорно за заштиту од поплава.

Утврђени су хитни задаци и одобрени планови за заштиту од поплава у наредним данима, саопштио је орбанов портпарол Берталан Хаваши, а преноси агенција МТИ.

Орбан је потврдио да су искоришћени сви технички и финансијски ресурси који су потребни за заштиту од поплава.

Беч: Због обилних падавина саобраћај дјелимично обустављен, до неких зграда само чамцем

У Аустрији, која је погођена обилним падавинама које је централној и источној Европи донео циклон "Борис", најтежа стуација са поплавама је у покрајини Доња Аустрија, која је у недјељу проглашена за подручје катастрофе.

Поплаве у Аустрији (Фото: EPA/AUSTRIAN MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT)

Због обилних падавина саобраћај у Бечу данас је дјелимично обустављен, школе су у ванредном режиму, многе улице су затворене, а до неких зграда се може доћи само чамцем, јављају аустријски медији.

Лист Хојте преноси да је јавни превоз у застоју и да је подземна жељезница делимично затворена због кварова метроа усљед поплава изазваних обилним кишама.

Због високог нивоа воде, аутопут који пролази кроз Беч нашао се потпуно под водом, што је изазвало потпуни саобраћајни колапс.

На друштвеним мрежама круже драматични снимци поплављених путева. Корисници масовно дијеле видее и фотографије, упозоравајући једни друге на опасности и тренутну ситуацију у граду.

Хиљаде кућа оштећене су током викенда, мостови су однесени, а најмање 250.000 домаћинстава - углавном у Чешкој - остало је без струје.