latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:59 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

Калинић: Пуна подршка иницијативи Шкипине - "Пале - пријестоница Српске"

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић поздравио је иницијативу народног посланика Дамјана Шкипине да се Пале прогласе пријестоницом, будући да су мјесто гдје су донијете бројне одлуке о оснивању и институционалној изградњи Српске.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Он је у изјави Срни указао да наратив о Палама као пријестоници Републике Српске с разлогом траје више од три деценије, те нагласио да законом о пријестоници треба дефинисати републичке садржаје и институционалну форму.

Калинић који је и некадашњи министар здравља напоменуо је да је од 1991. до 1998. године живио и радио на Палама које су у пуном капацитету функционисале као политичко и административно сједиште Републике Српске.

Он је навео да су, и прије него што је званично отпочео ратни сукоб у БиХ на Палама и најближој околини, успостављени и током четири ратне године у готово немогућим условима функционисали бројни органи и институције извршне, законодавне и судске власти.

- Тако је то било све док тадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић као резултат унутрашњег раскола у српском руководству није све битне институције измјестила у Бањалуку. Били су то драматични дани који се на сву срећу нису завршили проливањем крви - рекао је Калинић.

Он је истакао да је Бањалука данас постала истински административни центар Републике Српске и у суштини функционише као главни град, те да ће у оквиру, неизбјежних уставних промјена то бити још и јасније дефинисано.

- У међувремену, стиже иницијатива народног посланика СНСД-а Дамјана Шкипине да се кроз одређена законска рјешења Пале и званично прогласе пријестоницом Републике Српске - подсјетио је Калинић, те изразио увјерење да ће се та иницијатива ускоро наћи на скупштинском засједању и да ће добити подршку већине народних посланика, јер је и предсједник Републике Милорад Додик снажно стао иза тог приједлога.

Калинић је поручио да грађани Пала и сви они који су у тој општини остали, склањајући се од муслиманског прогона из Сарајева, апсолутно заслужују такво признање.

- Ако би све остало само на симболичном проглашењу Пала као пријестонице то би неодољиво асоцирало на политичку пропаганду и била би самој себи сврха - рекао је Калинић и истакао да ће се прави смисао овог пројекта показати тек онда када пријестонички буџет Пала буде у пуном смислу дефинисан и реализован као развојни.

Калинић је истакао да је на Палама много урађено, али да има и простора за још доста развојних пројеката.

- Недопустиво је да Пале немају ниједан репрезентативан хотел, да се годинама развлачи пројекат изградње гондоле према Јахорини, да још увијек и поред извора питке воде у непосредној близини, грађани Пала муку муче са водоводом и замућењима, да се не може успоставити једноставна аутобуска мрежа унутар града - навео је Калинић.

Он каже да је недопустиво да се чека са изградњом пјешачке и бициклистичке стазе уз ток Миљацке, те да уз помоћ републичке власти, треба изградити и нови простор Кинотеке, која чува непроцјењиву историјску документацију, као и да се на Пале врати сједиште Новинске агенције Републике Српске "СРНА", која је ту и основана као државна новинска агенција.

- Надајмо се да ће измјештањем Топлане бити реализована гасификација насеља. Пале имају довољно простора да се на њеној територији инсталирају и производни погони чистих технологија. Постојећи факултети, њихови наставници и студенти су непроцјењива вриједност за будућу пријестоницу и то се мора сачувати - поручио је Калинић.

Пале као пријестоница би, сматра Калинић, у перспективи, уз интелектуалне, али и природне ресурсе којима располаже, требало да постану мјесто у које ће долазити не само туристи, већ и млади са породицама који желе наставити живот у том граду и да уз помоћ локалне заједнице и Републике граде своју будућност.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је да му је велико задовољство што је на јучершањем радном састанку представника парламентарних странака са подручја Сарајевско-романијске регије добио подршку народних посланика за даљи рад на иницијативи "Пале - пријестоница Српске", за коју се раније заложио и предсједник Републике Српске Милорад Додик.