latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:52 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Стевић: Више од 10 година чекамо ЗСО и нећемо одустати од тога

Више од 10 година чекамо ЗСО, а то је ратификовано у свим институцијама. У овој ситуацији не видимо будућност уколико се не крене са поштивањем одредби Бриселског споразума, рекао је Лазар Стевић, уредник ТВ Мост, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

На посебној сједници, Влада Србије је прије два дана усвојила пакет правних и економско-социјалних мјера у циљу заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на Косову и Метохији. Неке од мјера биће примјењене већ почетком новембра, најављују из Владе.

- Поред економског дијела највише нас је интересовало да се стање на сјеверу Косова врати на оно од прије неколико година, да се Срби врате у институције, као и да се крене у формирање ЗСО. Велика помоћ за наше најмлађе, који ће добијати уџбенике, али и топли оброк. Мислим да више од овога није могло да се уради. Није лако прогласити окупацију свог дијела територије - додао је Стевић.

У првом од пет корака које је предсједник Србије Александар Вучић најавио а Влада усвојила је очекивање да се у накраћем периоду испуне нужне претпоставке за напредак у дијалогу које, између осталог, укључују: расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на Северу Косова и Метохије, уз учешће мисије ОЕБС и контролу ЕУ; повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције; повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из контролних пунктова и из институција и формирање ЗСО.