latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:21 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Пепић: Од нове администрације САД очекујемо да ће јачати односе Српске и Америке (ВИДЕО)

За Републику Српску је веома важно што у администрацији Доналда Трампа постоје Срби који њему предочавају слику о Србији и Српској онако како ствари стварно јесу, рекао је стручњак за економску дипломатију Синиша Пепић.
Синиша Пепић - Фото: РТРС
Синиша ПепићФото: РТРС

Пепић је у Јутарњем програму РТРС-а нагласио да Српској у Сарајеву не треба амбасадор који ће бити навијачки расположен.

- Од нове администрације САД очекујемо да дође амбасадор који се неће понашати као колонијални управник и који не види Српску као препреку ка унитарној БиХ и који ће радити на њеном уништењу, већ ће је гледати као повољну дестинацију за америчке инвестиције - каже он.

Додао је да траба радити на јачању економских веза између Републике Српске и САД.

- То је Српска и радила са претходним амбадорима. Наша роба је ишла у САД, остваривали су се одређени контакти. Међутим, претходна гарнитура Амбасаде САД је радила све само не на јачању веза између САД и Срба - истиче Пепић.

Он је додао да не треба занемарити и чињеницу да су Американци у Другом свјетском рату били наши савезници и да је српски народ код Добоја спашавао америчке пилоте.

- Такве традиционалне везе је требало чувати, али то је све уништено за некоилко година рада амбасадора Марфија. Од нове америчке администрације очекује се да се не бави унутрашњим стварима у БиХ, да нам они не краирају политике и да се пусти народ у БиХ да сам одлучује о својој будућности - нагласио је.

Пепић је истакао да је и том контексту веома важно и да Мађарска буде упозната са ситуацијом у БиХ, што говори и недавна посјета предсједника Српске Милорада Додика овој земљи.

- Приликом прве посјете Бањалуци мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто рекао је "идем у Бањалуку да разговарам са Србима јер ми је доста приче о Србима. О Србима се не прича, са Србима се разговара". Та политика је довела до тога да смо ми у Мађарској добили савезника јер су они схватили наше потребе. И премијер Виктор Орбан је претходних пар мјесеци у својим посјетама бројним земљама у свијету показао да је спреман да са свима разговара без обзира да ли се ради о западним или источним земљама. То је оно што Републици Српској треба - каже Пепић.

Он истиче да је Мађарска препознала да у Републици Српској постоји група политичара са визијом стабилне БиХ којом управља народ и његово легално изабрано руководство.

- То, међутим, није било препознато док се није сјело и разговарало. Ту мислим на састанке Додика са француским сенаторима, као и са министром њемачке савезне покрајине Баден Витенберг - нагласио је Пепић.

Сви они су, истиче, на састанцима изразили могућност да се изнађе рјешење како помоћи да БиХ буде боља и функционалнија.

- Са оваквим приступом ми сваким даном добијамо све више политичких пријатеља у западној Европи - нагласио је Пепић.