latinica  ћирилица
16/09/2024 |  07:13 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Латиновић: Споменик краљу Петру Првом ће бити и мост духовног уједињења (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у Бањалуци бити направљен споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу.
Горан Латиновић - Фото: РТРС
Горан ЛатиновићФото: РТРС

Историчар Горан Латиновић рекао је у нашем Јутарњем програму да би споменик требао представљати Петра као коњаника.

- Он ће уједно бити и мост духовног уједињења. Ти велики процеси траже стрпљење, и наша елита треба да буде свјесна тога, али да окупља народ око једне идеје и циља. То ће свакако бити велики дан за Бањалуку - поручио је Латиновић.

Подсјети је да је краљ Петар био ослободилац и ујединитељ.

- Живио је у Француској, све док није кренуо устанак у босанској Крајини 1875. године. 1903. године преузео је престо у Србији и био је краљ све до 1921. године. Демографски губитак Србије у Првом свјетском рату био је око 35 одсто, а мушке популације чак 60 одсто. То не памти Европа, изузев болести које су харале Средњим вијеком. Српска војска је на крају рата дошла до Ријеке, Аустроугарска монархија се распала. Бањалука је ослобођења 21. новембра. Гдје год је долазила српска војска клицало се краљу Петру - подсјећа на славни пут краља Петра Латиновић.

Латиновић додаје да та 1918. године представља епохалан догађај.

- Само је стварање Републике Српске 1992. године већи и јачи догађај од тога - истиче Латиновић.

А споменик у Бањалуци не би био први на овим просторима.

- Споменике имамо у Бијељини. Занимљиво да је Сарајево такође подигло епохалан споменик, који је требао бити отворен у у септембру 1941. године, али због рата то се никада није догодило - додао је Латиновић

Каже да би послије Петра Првог Карађорђевића сљедећи споменик у Бањалуци требао бити Гаврилу Принципу.

- То је моја жеља, а Гаврило је то због свега заслужио да највећи град Српске добије споменик њему у част - истакао је Латиновић.