latinica  ћирилица
15/09/2024 |  20:11 | Аутор: СРНА

Рунић: Српски народ показује да поштује претке и сложно гради будућност за потомке

Обиљежавањем Дана српског јединства, слободе и националне заставе српски народ жели да покаже да поштује своје коријене и претке и да поносно и сложно гради будућност за своје потомке, истакла је данас у Дрвару начелник општине Душица Рунић.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- Наша тробојка је више од заставе. Она је свједок свих важних тренутака у нашим животима, под њом побјеђујемо у нашим борбама, са њом славимо на свим нашим окупљањима, поред ње се заклињемо на вјерност - рекла је Рунићева на свечаности поводом данашњег празника у Дому културе у Дрвару.

Рунићева је нагласила да Дрварчани воле и поштују матицу Србију.

- Србија је уз нас све ово тешко и изазовно вријеме. Пружа нам подршку да останемо и опстанемо на нашим вјековним огњиштима. Волимо и нашу Републику Српску, која нам све ове године несебично помаже да бранимо нашу част и достојанство живљења - истакла је Рунићева.

Она је рекла да је све јача сарадња Републике Српске и Србије са Дрваром и посебну захвалност изразила предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Србије Александру Вучићу за снажну подршку.

Окупљеним Дрварчанима обратила се и шеф Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару Весна Маринковић, која је истакла важност обиљежавања овога великог празника српског народа.

Поводом обиљежавања празника Дан српског јединства, слободе и националне заставе изведена је документарна драма "Ко камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана", аутора Драгане Мандрапе.

Ова монодрама, коју изводи глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић, говори о српском народу и његовој трагичној прошлости.

Испред Дома културе гдје је обиљежен овај велики празник Дрварчани су развили тробојку дугу 50 метара.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, симболично је установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а прославља се од 2020. године.