latinica  ћирилица
14/09/2024 |  18:49 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Европи пријети велико невријеме и поплаве (ВИДЕО)

Централна Европа припрема се за велико невријеме и поплаве које ће погодити Чешку, Пољску, Аустрију, Њемачку, Словачку и Мађарску.
Румунија-поплаве (Фото: EPA-EFE/ROMANIAN GENERAL INSPECTORATE FOR EMERGENCY SITUATIONS HANDOUT) -
Румунија-поплаве (Фото: EPA-EFE/ROMANIAN GENERAL INSPECTORATE FOR EMERGENCY SITUATIONS HANDOUT)

Страхује се да би невријеме могло да буде попут оног из 1997. године, када су се десиле највеће поплаве у прошлом вијеку. Тренутно је најтеже у Румунији гдје је пет особа погинуло у олујном невремену на истоку земље, док је у Чешкој ријечни водостај достигао опасне нивое.

Водостај Саве код Загреба драстично је порастао, а у неким дијеловима Словеније снијег је достигао 32 центиметра.

Румунске спасилачке службе у тешким условима евакуисале су цивиле у окрузима Галати и Васлуи. Невријеме је погодило осам округа, а јак вјетар оборио десетине стабала, која су оштетила аутомобиле и блокирала путеве и саобраћај. У неким поплављеним областима пало је више од 160 литара кише по квадратном метру, што се ријетко догађа.

- Снажне поплаве које су погодиле велики дио земље однијеле су људске животе и нанијеле значајну штету. Поново се суочавамо са ефектима климатских промјена, које су све присутније широм европског континета - рекао је Клаус Јоханис, румунски предсједник.

Обилне кише и снажни вјетрови оставили су без струје више од 63.000 домаћинстава у Чешкој. У Брну, другом по величини чешком граду, једна болница је евакуисана, као и десетине цивила, док је више жељезничких линија затворена након што су поплављене или је на њих пало дрвеће. Морамо бити спремни за најгори сценарио, рекао је чешки премијер Петр Фијала након састанка владиног централног кризног комитета.

Обилне кише погодиле су и Молдавију.

У Пољској је десетине људи евакуисано из два села код града Ниса, након што су метеоролози упозорили на велике падавине, а водостај неких ријека опасно је порастао.

Министар унутрашњих послова упозорио је да "најгоре тек долази".

Њемачка метеоролошка служба упозорава да ће југ и исток Баварске у наредних неколико дана погодити јаке кише и олује.

У аустријској Корушкој, обилне падавине већ су изазвале пораст нивоа ријеке Драве и већ су предузете мјере предострожности, а путеви поред ријеке су затворени.

И у Словенији страхују од падавина историјских размјера, а алпска села у Француској од олуја.