latinica  ћирилица
14/09/2024 |  17:12 ⇒ 17:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Ван Гогова слика на аукцији, очекује се да ће цијена ићи до 50 милиона долара

Слика холандског умјетника Винсента ван Гога "Рибарски чамци" биће понуђена на аукцији крајем септембра први пут у посљедњих 30 година, а очекује се да ће слика постићи цијену до 50 милиона долара.
Слика Ван Гога (Фото: vangoghmuseum.nl) -
Слика Ван Гога (Фото: vangoghmuseum.nl)

Аукција ће бити одржана поводом отварање нове азијске централе аукцијске куће Кристис у Хонгконгу 26. септембра.

Пејзаж је дуго био у власништву краљевске породице Бурбон-две Сицилије, која се сада овог јесени одриче овог драгоцјеног дјела, пренио је Артнет, провајдер за међународну трговину умјетнинама.

Слика је настала 1887. године током Ван Гоговог двогодишњег боравка у Паризу. Те године Ван Гог је љетовао у предграђу Париза и ухватио ријечни пејзаж тог подручја, укључујући чамце, плаже и још много тога, у свом раду, наводи НЛ тајмс.

- Широк спектар умјетничких традиција инспирисао је Ван Гогову креативну путању. Ван Гогов приступ био је под утицајем импресионизма и поентилизма. У том смислу, његов умјетнички језик отворио је многа врата умјетницима који ће доћи у наредном вијеку. "Рибарски чамци" је позната по својим запањујућим бојама и сложеном четкицом, карактеристичним за Ван Гогов јединствени стил, чинећи га изванредним комадом у свакој колекцији - рекао је Џеки Хо, замјеник шефа одјељења за умјетност 20. и 21. вијека из Кристис Азија Пацифик.