latinica  ћирилица
14/09/2024 |  16:27 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Усвојени закључци о мјерама заштите Срба на КиМ и враћању обавезног војног рока

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да је Влада Србије на данашњој посебној сједници донијела закључке о примјени мјера за заштиту Срба на Косову и Метохији и Министарству одбране наложила да покрене хитне процедуре за увођење обавезног војног рока у трајању од 75 дана.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Вучевић је након сједнице рекао да су усвојени закључци о активностима на примјени мјера за опстанак Срба на Косову и Метохији, распоређени у пет тачака, које је синоћ представио предсједник Србије Александар Вучић.

Он је подсјетио да те мјере подразумијевају враћање на стање прије једностраних потеза Приштине, проглашење Косова и Метохије подручјем посебне социјалне заштите и даље јачање српских институција, уз недозвољавање да оне буду угашене.

Те мјере се, како је додао, односе и на формирање посебног одјељења тужилаштва које ће процесуирати све починиоце кривичних дјела у вези са оним што се дешава у јужној покрајини и оне који су спроводили насиље над Србима и њиховом имовином, као и приједлог Скупштини Србије да буду стављени ван снаге сви акти Приштине од проглашења независности такозваног Косова којима су поништавани постигнути договори и споразуми.

Вучевић је нагласио да је за примјену свих ових мјера кључан опстанак Срба на Косову и Метохији, којима је упутио апел да не насједају на панику и гласине, поручивши да ће их држава Србија заштитити и учинити све да опстану на вјековним огњиштима.

Он је истакао да га реакције Приштине на мјере о Косову и Метохији које је усвојила Србија уопште не дотичу, додајући да приштинске власти спроводе терор над српским народом и да су једностраним потезима, упадима и забранама поништили све што је договорено током дијалога Београда и Приштине и што је предвиђено споразумима.

- Морамо реаговати као права држава, што и јесмо, и показати да смо прави субјект међународног права. Бринем једино за српски народ на Косову и Метохији који треба да зна да су мјере које је држава донијела озбиљне и одговорне - рекао је Вучевић.

Говорећи о закључку о враћању војног рока, он је објаснио да је Министарству одбране наложено да покрене све процедуре за примјену те мјере, најављујући да Влада планира да сљедеће седмице позове предсједника Републике и врховног команданта Александра Вучића на сједницу на којој ће бити усвојен приједлог закона о измјенама закона о укидању суспензије служења обавезног војног рока.

Иако није могао да каже када би тачно пракса враћања обавезног војног рока могла да заживи, Вучевић је рекао да је циљ да позивање регрута почне средином наредне године.