latinica  ћирилица
14/09/2024 |  16:01 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Откривена спомен-плоча на Новом Зејтинлику

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поклонио је данас и открио спомен-плочу на улазној капији Војничког спомен-гробља Нови Зејтинлик на Сокоцу и посјетио спомен-собу у којој се налазе фотографије 630 погинулих српских бораца.
Соколац - сјећање - Фото: Уступљена фотографија
Соколац - сјећањеФото: Уступљена фотографија

Стевандић је, након откривања спомен-плоче на којој испод грба Немањић пише "Под овим грбом су положили заклетву", рекао да је ова спомен-плоча постављена поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се празнује сутра и који не припада само Републици Српској и Србији, него свим Србима.

Стевандић је нагласио да је ово духовна задужбина и свето мјесто које пресликава сва српска гробља и гдје леже погинули за Републику Српску.

- Ово је послије рата можда највећи споменик култури сјећања који је направљен. Знате да ми Срби имамо споменик Зејтинлик у Грчкој, а овај имамо у својој земљи. Можда смо непоштени да га још боље уредимо и да би свако требало да допринесе бар по један камен. И ово зрно које ја данас желим да овековјечим је више везано за повратак симбола под којим су ова наша браћа дали свој живот - рекао је Стевандић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је на егзодус сарајевских Срба послије потписивања Дејтонског мировног споразума када су на вјечни починак преношени и посмртни остаци погинулих српских бораца, да би овдје на српској земљи почивали у миру са својим саборицма.

- Прве сахране су биле почетком 1996. године, послије потписивања Дејтонског мировног споразума. Када су преношени посмртни остаци наших јунака тада су се температуре спуштале 30 степени испод нуле. Али, Сокочани, Романијци су по цијелу ноћ овдје ручно копали, сахрањивали. Многи су тада били по страни, чак су неки то мало другачије гледали. Али, ево нас данас ту, иако има још доста посла. Ово је свето мјесто, српско војнчико гробље Нови Зејтинлик, манастир на Романији су печат Републике Српске - нагласио је Бјелица.

Откривању спомен-плоче на Новом Зејтинлику присуствовали су представници општине Соколац, општинске Борачке организације, удружења ратних ветерана и ратних војних инвалида и грађани.