latinica  ћирилица
14/09/2024 |  15:28 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Петровић: Емисијом акција РиТЕ Угљевик рјешава се проблем арбитражне одлуке

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да Скупштина акционара Рудника и Термоелектране Угљевик треба да донесе одлуку о емисији акција предузећа и истакао да Влада Српске и Електропривреда рјешавају проблем арбитражне одлуке емисијом акција бесповратним средствима.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

- Због радника РиТЕ Угљевик, али и због грађана Угљевика желим да појасним шта Скупштина акционара треба да донесе. Она доноси одлуку о емисији акција свог предузећа јер жели да увећа број акција и позива акционаре свог предузећа да дају новац у своје предузеће да би рјешавали своје проблеме - рекао је Петровић у Требињу.

Истакавши да је слушао изјаве опозиционих лидера који коментаришу да треба камате платити кроз емисију акција, да треба изгубити власничку структуру, да је то приватизација, да су то неке обвезнице, Петровић је нагласио да РиТЕ Угљевик врши емисију акција да би дошла до новца.

- Власник 65 одсто акција тог предузећа је Влада Републике Српске кроз матично предузеће. Матично предузеће ће дати припадајући новац од тих емисија, 30 милиона, и то припада 65 одсто да плати Матично предузеће - рекао је Петровић у Требињу.

Он је рекао да Матично предузеће Електропривреде и Влада Српске дају новац у Угљевик бесповратно да би се проблем арбитражне одлуке испоштовао, а који је текао више од 17 година.

- Влада и Електропривреда рјешавају проблем арбитражне одлуке емисијом акција бесповратним средствима. То нису средства РиТЕ Угљевика, него су средства Електропривреде Српске, бесповратна и бескаматна, да би се проблем ријешио - рекао је Петровић.

Он је истакао да му жао што је чуо и поједине економске аналитичаре који нису разумјели нити објаснили овај поступак.