latinica  ћирилица
14/09/2024 |  14:51 | Аутор: Глас Српске

Чувена Нектарија Каранци наступа у Београду: Најважнији глас византијске музике

Умјетница Нектарија Каранци, једна од најважнијих извођача византијске духовне музике у свијету, наступиће са хоровима цркве Светог Василија Острошког са Бежанијске косе 17. септембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.
Нектарија Каранци - Фото: Глас Српске
Нектарија КаранциФото: Глас Српске

Каранци је међународно призната као један од најважнијих женских гласова у византијској црквеној музици. Својим концертима у Европи и свијету као и значајном дискографијом допринијела је популаризацији и препознатљивости ове древне музичке традиције у цијелом свијету.

Њени наступи су у потпуности посвећени византијском појању и сакралној музици не само на грчком, већ и на румунском, црквенословенском, арапском, руском, италијанском, француском и арамејском језику. Каранци активно поје као соло појац у цркви од своје девете године, а први албум је снимила већ са четрнаест година.

Посветила је свој рад промоцији умјетности женског византијског појања и водила је мастеркласове у неким од најпознатијих образовних и музичких центара у Европи, као што су Лист академија у Мађарској, универзитет Сорбона у Француској и универзитет Овиедо у Шпанији.