latinica  ћирилица
14/09/2024 |  14:36 ⇒ 14:36 | Аутор: Агенције

Захарова: Америчке санкције - чин агресије

Нове америчке санкције медијској групи "Русија севодња" и другим руским медијима су дрски чин агресије који треба да забрине остатак свијета, јер би Вашингтон могао да примијени исту мјеру на друге, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

У уводном обраћању на самиту медија БРИКС-а у Москви Захарова је недавни напад САД на руске медије назвала "ванредном ситуацијом" због које би чланови групе требали да се забрину.

- Руски новинари су јуче постали жртве агресије САД. Они су били подвргнути правом терористичком и информативном нападу и као корпорација и као појединци - истакла је Захарова.

Она је напоменула да су најновије санкције, засноване на "монструозним и неоснованим" оптужбама, само још једна карика у унапријед планираном ланцу догађаја због којих су САД појачале притисак на руске медије - не само на "Русија севодња" и "Спутњик", већ и на њихове сараднике.

- Не можемо да ћутимо. Ово што се сада дешава руским новинарима и медијским организацијама могло би да се деси свакоме од вас - упозорила је Захарова, обраћајући се чланицама БРИКС-а, позивајући глобалну заједницу да изрази солидарност.

Она је указала да је ово кривично дјело и напад на слободу говора.

- Ово је напад на новинарску професију. Ово је напад на људско достојанство - рекла је Захарова.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је јуче нове саникције руским медијским кућама, оптужујући и медијску кућу "Русија севодња" за умијешаност у тајне активности, те да функционише као де факто огранак руске обавјештајне службе.

Захарова је раније обећала да амерички удар на руске медије неће остати без одговора.

Вашингтон је прошле седмице увео санкције за неколико руских држављана, укључујући главну уредницу РТ-а Маргариту Симоњан и још три висока службеника ове медијске куће, због наводних напора у смислу утицаја на предстојеће изборе у САД.