latinica  ћирилица
14/09/2024 |  13:24 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Меморијални турнир "Рајко Кушић" окупио 250 џудиста

Меморијални џудо турнир "Рајко Кушић Куша" окупио је данас на Палама 250 такмичара из 17 клубова из Републике Српске и Федерације БиХ.
Меморијални турнир "Рајко Кушић" - Фото: СРНА
Меморијални турнир "Рајко Кушић"Фото: СРНА

Турнир је отворио начелник општине Пале Бошко Југовић, који је захвалио организаторима за уложени труд, те истакао да Пале представљају један нуклеус када је у питању Република Српска и џудо, јер је то спорт који младима даје пун развој и популаран је у овој локалној заједници.

- Дворана у којој се одржава турнир пружа изванредне услове. Драго ми је што општина Пале може да помогне у организацији овако важног турнира, али и улагање у друге гране спорта је сигурно нешто што се враћа у дужем периоду. Улагање у спорт, у младост и у развој је нешто што има перспективу - рекао је Југовић новинарима.

Организатор меморијалног турнира је Џудо клуб "Рајко Кушић" Пале, а предсједник клуба Његош Пољаковић каже да се турнир организује 29. пут у категоријама млађи полетарци, полетарци, млађи пионири и старији пионири.

Он је додао да се осим турнира паралелно одржава и првенство Републике Српске за млађе сениоре узраста до 23 године.

Пољаковић објашњава да је ријеч о најстаријем меморијалном турниру у Џудо савезу Републике Српске, али и најстаријем спортском догађају на Палама послије Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Меморијални турнир је прве године организован 1995. године у Београду, а од 1998. године без прекида се одржава на Палама - навео је Пољаковић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је ово веома значајан спортски догађај на Палама и да џудо као борилачки спорт доминира у граду.

- Нешто што се 29 пута одржава указује на чињеницу да су људи посвећени томе. Организатори и даље након трагичне и преране смрти Рајка Кушића, који је био истински џудо шампион, уважавају све оно што је он био, његов доприност у џуду, а организацијом турнира и такмичења желе да он и даље буде узор младим џудистима - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, град Источно Сарајево редовно подржава све џудо клубове, као и овај мемоморијални турнир, те додао да за џудо иду свијетли дани и добра будућност, како у Источном Сарајеву, тако и у цијелој Републици Српској.

Предсједник Џудо клуба "Рандори" из Источног Сарајева Стефан Мајдов рекао је да је клуб "Рајко Кушић" на најбољи начин организовао 29. меморијални турнир у част паљанске и легенде српског и југословенског спорта.

Мајдов је истакао важност овог турнира и навео да је у питању најстарији меморијални турнир који се организује у календару Џудо савеза Републике Српске, да на турниру учествује његових 25 такмичара у категорији пионира, те 12 преставника на првенству Републике Српске за млађе сениоре.

Члан Џудо клуба "Зворник" Драган Божовић рекао је да је био дугогодишњи пријатељ са Рајком Кушићем и да су заједно били чланови Џудо клуба "Босна" и вицешампиони Европе екипно.

Он је навео да је Кушић био велики човјек, велики спортиста и да овај клуб из Зворника већ 29 година учествује на овом турниру.

- Интересантно је да сам ја прву медаља освојио на овом меморијалном турниру 1995. године, и то у Београду, јер се није могло одржати на овим просторима. Зато је овај турнир много важан - рекао је Божовић.

Пољаковић је данас у име Џудо клуба "Рајко Кушић" уручио плакете амбасадору Србије у БиХ Ивану Тодорову, те Љубиши Мајдову и Слободану Вуковићу за изузетан допринос у развоју клуба и организацији турнира.

Рајко Кушић је био врхунски спортиста, а погинуо је у септембру 1994. године у саобраћајној несрећи у 39. години.