latinica  ћирилица
14/09/2024 |  10:10 | Аутор: СРНА

Ћосић: Дан српског јединства симболизује жељу да Срби живе на јединственом простору

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у потпуности симболизује жељу Срба да живе на заједничком и јединственом простору.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Ми на заједничком простору живимо, донекле јединственом, уз тежњу да та јединственост постане потпуна. Тежимо ка јединству исказаном у застави, којим не угрожавамо ниједан други народ који можда воли неку другу заставу, а живи са нама заједно и дијели овај простор - изјавио је Ћосић за Срну, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској.

Он је истакао да је сигуран да сваки Србин у себи има то осјећање које је такво да не угрожава било ког припадника другог народа који живи како у Републици Српској, тако и у БиХ и Србији.

- Додао бих и српско-руског јединства, јер нама 15. септембра долазе наша браћа из Краснодара, града од два милиона становника који је побратим Источног Сарајева. Долази нам градоначних Краснодара са високом делегацијом - најавио је Ћосић.

Он је навео да пансловенске боје заставе Републике Српске, Србије и Руске Федерације говоре о заједничком идентитету, заједничкој вјери, "о томе да је ријеч о једном српском и другом руском који су готово па идентичан народ, али са неким разликама које су наметнуте различитим мјестима живљења".

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је симболично установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Идеју о том заједничком празнику Србије и Српске дали су руководиоци Србије Александар Вучић и Ана Брнабић у договору са руководством Републике Српске, предвођеним Милорадом Додиком.

Влада Српске усвојила је на сједници 10. септембра 2020. закључак о празновању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, чиме је овај празник озваничен у Српској.

Дан касније, 11. септембра, и Влада Србије је донијела закључак да се овај празник званично прославља на територији Србије.

Циљ успостављања Дана српског јединства, слободе и националне заставе јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, те јачање култа националне заставе.