latinica  ћирилица
14/09/2024 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић о представљеним мјерама: Почетак нове ере у борби за права Срба на КиМ

Мјере које је представио предсједник Србије Александар Вучић представља почетак нове ере у борби за права Срба на КиМ и опстанак дијалога, рекао је министар спољних послова Марко Ђурић.
Марко Ђурић (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs) -
Марко Ђурић (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs)

- Навикли смо на неприхватљиве вијести са простора Косова и Метохије када је ријеч о положају Срба. Само седам пута су Срби рањени од стране Куртијеве полиције, укидају се институције, платни промет и исплата плата и пензија, основни услови за живот - рекао је Ђурић, и подсјетио да је 86 Срба затворено вансудски, многи се држе као политички затвореници.

Министар Ђурић вјерује да ће мјере које је представио предсједник Србије имати далекосежне посљедице, а да је за Србе то коначно важна и добра вијест.

- То значи да ће држава Србија стати уз Србе на КиМ кроз законе. Ми не желимо да мијењамо локалне и међународне правне институције, али ће ове мјере попунити све оне рупе које су користили они који су кршили основна људска права. У ту сврху ће бити формирано посебно тужилаштво и судска вијећа. Не може некажњено да се крше људска права, узурпира српска имовина. Мјере ће обезбиједити и праведну социјалну заштиту. Давања за људе на КиМ биће значајно повећана, али више неће моћи да се злоупотребљава од оних који не живе на КиМ - нагласио је Ђурић за РТС.

Министар спољних послова каже да је предсједник Вучић на начин који није уобичајен за политичаре крајње искрено говорио о ситуацији у каквој се налазимо.

- Ми се не одричено Косова и Метохије и јачаћемо га и институционално и економски. Већ данас ћу разговарати са амбасадорима земаља Квинте, започињемо глобалну дипломатску кампању како би сачували елементарна права Срба на КиМ. Идемо на јесење засједање ГС УН, растрчаћемо се свуда по свијету - наглашава Ђурић.

Каже да оно што Србија захтијева није ван оквира међународног права и потписаних споразума.

- Не можемо да ћутимо и нормализујемо да по општинама у којима живи 99 одсто Срба владају Албанци који тамо не живе или чине свега 0,3 одсто становништва, а уз то су сљедбеници Куртијевог режима - рекао је Ђурић.

Недопустиво је, каже Ђурић, да се овакве ствари дешавају у 21. вијеку.

- Наш основни циљ је да заштитимо наш народ, да земља може да настави свој раст и развој. Србија је много значајнији политички фактор данас него када је потписван Бриселски споразум. ЕУ је шест пута вербално осуђивала једностране потезе Куртија, али га то није спријечило да настави. Ми овдје стојимо за себе, али и за универзална права - истакао је Ђурић.