latinica  ћирилица
14/09/2024 |  09:57 ⇒ 10:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Обавјештајна служба САД открила пропусте који су омогућили атентат на Трампа

Америчка обавјештајна служба потврдила је безбједносне попусте који су "омогућили" покушај убиства републиканског предсједничког кандидата САД Доналда Трампа и открила да агенти никада нису упутили локалну полицију да обезбиједи кров зграде коју је користио нападач.
Атентат на Трампа (Фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL) -
Атентат на Трампа (Фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL)

Званичници, који су говорили под условом анонимности, рекли су да је истрага открила да агенти из сједишта Тајне службе и теренске канцеларије у Питсбургу нису имали добру стратегију која би блокирала потенцијалног нападача, пише Вашингтон пост.

Када су надзорници Обавјештајне службе стигли у Батлер, у Пенсилванији, гдје је 13. јула извршен атентат на Трампа, утврдили су да кранови, камиони и заставе нису били распоређени на начин који би блокирао линију погледа са крова одакле је пуцано на Трампа.

Нападач Томас Метју Крукс успио је да се попне на зграду и пуца на Трампа, којег је ранио у уво, критично ранио још двије особе и убио присутног на скупу, након чега га је убио снајпериста службе.

Истрага у Батлеру открила је сљедеће пропусте: радио соба Тајне службе у којој су агенти требали да надгледају потенцијалне пријетње и добијају извјештаје о било каквим проблемима, није могла да прими упозорења од локалне полиције која је надгледала скуп.

Упозорење локалне полиције о сумњивом човјеку на скупу прије Трамповог доласка није емитовано на радију Обавјештајне службе.

Агенти никада нису чули локални полицијски радио о томе да покушавају да уђу у траг, а затим и да уоче нападача након што је Трамп почео да говори.

Вршилац дужности директора Тајне службе Роналд Роу свједочио је у Конгресу крајем јула и рекао да га је срамота због безбједносних пропуста и обећао да ће интерна ревизија помоћи у ојачавању мисија агенције у будућности.

Директорка Обавјештајне службе Кимберли Читл поднијела је оставку на своју функцију неколико дана након пуцњаве. Она се суочила са критикама јер није дала детаље о истрази непосредно након напада.

Напад је открио године сукоба између бившег предсједника и Тајне службе око нивоа његове заштите, наводи Вашингтон пост.

Трампови помоћници рекли су прошлог мјесеца да су понекад отказивали или одлагали догађаје због забринутости да је његова безбједност недовољна.

ФБИ води истрагу о пуцњави 13. јула, али још неколико истрага је на чекању.