latinica  ћирилица
14/09/2024 |  08:44 ⇒ 14:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Европу захватило невријеме, припреме за могуће поплаве (ВИДЕО)

Олујне кише погодиће наредних дана дијелове Њемачке, Пољске, Аустрије, Словеније и Чешке, гдје су у току припреме за могуће поплаве, а на већим надморским висинама већ је пао и први снијег.
Праг, Чешка - припреме за могуће поплаве (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Праг, Чешка - припреме за могуће поплаве (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Погођено подручје простире се на неколико земаља - од источних Алпа и Јадрана до југозападне Пољске, а до недјеље увече на том подручју очекује се између 50 и 100 литара падавина по квадратном метру, преноси данас Дојче веле.

Од југоистока Баварске преко сјеверне Аустрије, Чешке и запада Словачке до јужне Пољске, у појединим областима је могуће чак и 100 до 350 литара кише по квадратном метру.

Њемачка метеоролошка служба (ДWД) упозорава да ће југ и исток Баварске у наредних неколико погодити јаке кише и олује.

У округу Берхтесгаденер Ланд, на самом југоистоку земље, до недјеље би могло да дође до олујног невремена и обилних падавина са 80 до 120 литара кише по квадратном метру.

Упозорење о непогодама издато је за неколико округа у алпском региону.

Непрекидна киша се очекује од петка у појасу од Лужице преко Чешке Шуме до источног руба Алпа.

У Алпима ће падати снег на висинама "између 1.300 и 1.500 метара, тако да је значајан почетак зиме неизбежан у планинама", рекао је метеоролог ДWД-а Нико Бауер.

Током ноћи између четвртка и петка већ је падао први снијег на већим надморским висинама, посебно на Цугшпицу.

У наредним данима могло би да буде и до педесет центиметара новог снијега, а постоји опасност од "ломљења дрвећа или већих грана под тежином снијега", упозорава ДWД.

Кише су изазване ријетким временским приликама у којима се топао ваздух из медитеранског региона сусреће са поларним хладним ваздухом у алпском региону. Много влаге са недавно веома загријаног Медитерана допринијело је томе у изузетној мјери у случају циклона "Анет".

У угроженим земљама у току су припреме за могуће поплаве.

- Ситуација коју очекујемо у наредна четири, а можда и пет дана је, нажалост, веома слична ситуацији током великих поплава 1997. и 2002. године - упозорио је чешки министар за животну средину Петр Хладик.

Свако ко живи у подручјима подложним поплавама треба да има спреман пртљаг за евакуацију, рекао је чешки министар унутрашњих послова Вит Ракушан.

Истовремено, власти у Пољској такође се припремају за екстремне поплаве, а пољски Метеоролошки завод упозорава на брз и опасан пораст водостаја ријека.

У Вроцлаву, гдје је трећина града била поплављена током поплаве Одре прије двије деценије, градоначелник је сазвао кризни штаб. Највиши ниво упозорења важи за Доњу Шлезију, Шлезију и Ополе.

У аустријској Корушкој, обилне падавине су већ изазвале пораст нивоа ријеке Драве и већ су предузете мјере предострожности, а путеви поред ријеке су затворени јер постоји опасност по живот.

И у сусједној Словенији страхују од падавина историјских размјера, док алпска села у Француској страхују од олуја.