latinica  ћирилица
14/09/2024 |  07:14 ⇒ 09:44 | Аутор: sputniknews.com

Шеснаести дан блокаде српских институција на сјеверу КиМ

Већ 16 дана, тзв. косовска полиција блокира зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије, а нова рунда дијалога Београда и Приштине најављена је за уторак.
Косовска Митровица и Лепосавић (Фото: TANJUG/ STR/ bg, илустрација) -
Косовска Митровица и Лепосавић (Фото: TANJUG/ STR/ bg, илустрација)

Предсједник Србије Александар Вучић представио је синоћ током обраћања јавности, захтјеве и потезе Србије у вези са ситуацијом на КиМ, подијељене у пет области и истакао да ће у том циљу бити покренута глобална дипломатска кампања и да ће до краја новембра разговарати са 60 свјетских лидера којима ће представити седам нужних тачака за напредак у дијалогу.

Више стотина запослених у српским институцијама и даље не може на своја радна мијеста, послије упада полиције 30. августа у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

У Бриселу ће се наредне недјеље одржати нова рунда дијалога на нивоу главних преговарача Петра Петковића и Бесника Бисљимија, која је планирана за уторак.

Према информацијама Танјуга, једна од тема коју је Београд предложио да се нађе на дневном реду је и питање моста на Ибру, као и формирање Заједнице српских општина.