latinica  ћирилица
13/09/2024 |  22:31 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Одржана трибина "Јубилеји српске књижевности"

У Приједору је вечерас одржана трибина "Јубилеји српске књижевности", а на њих је окупљене подсјетио професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Поповић.
Tрибина "Јубилеји српске књижевности" - Фото: СРНА
Tрибина "Јубилеји српске књижевности"Фото: СРНА

Поповић је навео да међу најзначајније јубилеје свакако спада обиљежавање 200 година "Летописа Матице Српске", чији је првобитни назив био "Србски летопис".

- То је најстарији живи књижевни часопис који данас излази у читавом свијету, ни мање ни више. Ето српска књижевност има и такву драгоцјеност - истакао је Поповић.

Он је додао да је 1864. године умро Вук Стефановић Караџић, што није округла годишњица, али је прилика да се говори о Вуку сваке године, поготово са тим неким његовим везама или споровима са тадашњим кругом људи око Матице српске и њеног "Летописа".

- Ту су Бранислав Нушић, 200 година од рођења Бранка Радичевића, Алекса Шантић, Јован Дучић, Бранко Ћопић, Бранко Миљковић и други значајни ствараоци који су врло актуелни и данас и треба на њих подсјетити с времена на вријеме - рекао је Поповић.

Вечерашњу трибину, која је дио програма 52. Књижевних сусрета на Козари, организовала је Народна библиотека "Ћирило и Методије".

Сусрети се настављају у уторак, 17. септембра, када ће у Галерији "Сретен Стојановић" бити одржано књижевно вече "Сусрет са Ненадом Грујичићем".