latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:33 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Све већи дугови града Бијељина према средњим школама: Повјериоци им пријете тужбама (ВИДЕО)

Дуговања града Бијељина јавним установама, агенцијама и предузећима достижу огромне износе, што угрожава њихов рад. За материјалне трошкове, само средњим школама град дугује више од 150.000 марака. У школским управама кажу да градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и пред крај мандата, самовољно распоређује буџет, не обазирући се на план усвојен од Скупштине града.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

На почетку нове школске године, све су већи дугови града према бијељинским средњим школама и њихове обавезе, због чега им повјериоци пријете тужбама. Директори средњих школа тешко могу да организују чак и чишћење и одржавање објеката, јер нису измирили дугове за раније преузету робу и услуге. Град Гимназији дугује 38.500 марака.

- Школе не функционишу са великим буџетом, за нас су ово баш велика средства. Ми имамо проблем са добављачима, стално зову, питају кад ће бити уплаћено. Рецимо превозници који су возили нашу дјецу на такмичења, још увијек им није плаћено - каже Оливера Стевановић, директорица Гимназије Филип Вишњић Бијељина.

Наставни процеси подразумијевају опрему и материјал за рад, а ученицима који се школују за занатска занимања потребно је и више.

- Ми се на неки начин довијамо сами са собом, међутим ми смо сви усмјерени на буџет града и нама стварно треба помоћ јер ми нисмо производно предузеће да можемо сами зарађивати новац и свакако ово је нама неки тежак период - истакао је Александар Матић, Средња стручна школа у Јањи.

Септембар је и вријеме за набавку огрјева, а нова сезона гријања у школама већ је доведена у питање.

- Не постоји динамика плаћања, него ад хок плаћање у овој ситуацији и тешко ми можемо планирати било коју активност када су у питању ти материјални трошкови због тога што не знамо да ли ће нешто бити плаћено - поручио је Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа Бијељина.

Град највише дугује Техничкој школи Михајло Пупин, око 100.000 марака, али директор ове, као ни директори Пољопривредмо-медицинске и Средње музичке школе, нису нашли времена да о томе говоре пред нашом камером. Актив директора средњих школа више пута, молбама и захтјевима, безуспјешно се обраћао градској управи. О овим проблемима упознато је и Министарство просвјете.

- Да средства за материјалне трошкове која су у надлежности јединица локалне самоуправе се не дозначују школама и да они због тога имају велике проблеме, тужбе, искључења струје, телефона, нормално са овога мјеста апел градској власти да оно што је њихова законска обавеза извршавају - поручила је Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске.

И данас је изостао одговор на наша питања о овој теми упућена градској управи. Град истовремено дугује новац и свим јавним предузећима чији је оснивач, међу којима су Дом здравља, Центар за социјални рад, Центар за културу. У финансирању из буџета, дебљи крај извукли су и бијељински спортисти и једина јавна предшколска установа Вртић "Чика Јова Змај".