latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:29 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Возачи у Бањалуци огорчени - тзв. "саобраћајна револуција" паралисала саобраћај (ВИДЕО)

Стигла је киша, а с њом и непрегледне колоне возила на бањалучким улицама. Такозвана "саобраћајна револуција" коју је помпезно најављивао градоначелник, не само да није растеретила саобраћај, већ га је дословно паралисала. Да ли дијелом и због тога што у градском Одјељењу за саобраћај раде нестручи кадрови. Све је изашло на видјело када је Инспекторат Српске, прошле године, у једној бањалучкој високошколској приватној установи поништио 71 диплому студијског програма "Транспортно инжењерство". А на списку су се нашли и запослени у Бањалучкој градској управи. Ко руководи саобраћајном инфраструктуром у највећем граду Српске?
Саобраћајни колапс - Фото: РТРС
Саобраћајни колапсФото: РТРС

Саобраћајна револуција - најављивана као озбиљна мјера која је требало да ријеши саобраћајне гужве, чини се да је направила још веће. Можда зато што је на мјесту гдје је требало показати знање, сједио нестручан тим људи. Један од њих је и Славенко Тадић, којем је Инспекторат Српске прошле године поништио диплому инжењера саобраћаја. Иако је остао без дипломе, Тадић и даље ради у градском Одјељењу за саобраћај. На наше позиве Тадић није одговарао, па смо позвали Градску управу.

Дакле, без дипломе и даље ради као виши сарадник у Одјељењу за саобраћај. Стручњаци из области саобраћаја кажу да су и раније указивали на пропусте али слуха у Градској управи нико није имао. Није им кажу, било важно мишљење људи који имају више пређених километара у овом послу.

- Нажалост у посљедњих годину дана нисам видио никога из Одјељења за саобраћај да је јавно наступао и да је рекао, уочили смо проблем ово је план да га ријешимо. Дакле постављали су саобраћајну револуцију на мјестима гдје није била потребна - поручио је Никола Ћопић, саобраћајни вјештан у "Аутопутевима Српске".

Без адекватне студије нема капиталног пројекта, али ни постављања кадрова на функције. И није градска администрација направила само овдје пропуст, већ и на другим мејстима.

- Али поставити једног гинеколога ма мјесто Водовода, па то ниједна странка није направила у аналима града Бањалуке, осим изузетка ПДП-а - рекао је Синиша Ђорђевић, бивши члан ПДП-а.

Све малверзације актуелног градоначелника разотркио је Инспекторат Спрске. С почетку прилога, поменута приватна високошколска установа, студентима је додјељивала академска звања – "дипломирани инжењер саобраћаја", што је било против одредаба Закона. Тако је и Славенко Тадић, 2016. године, стекао звање дипломирани инжењер саобраћаја Покушали смо добити одговоре и од Градске управе, али безуспјешно.