latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:28 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Влада неће заборавити породице бораца који су уградили живот у темеље Српске (ВИДЕО)

Статус борачких категорија приоритет је Владе Републике Српске. Борци, али и сви грађани у рубним општинама не смију бити заборављени, порука је ресорног министра Данијела Егића који је разговарао с представницима Оштре Луке. Због тога Влада настоји да помогне њихов опстанак на вјековним огњиштима. Посебна брига и о породицама бораца који су уградили живот у темеље Републике Српске. Да се настоји очувати сјећање на њихову жртву, доказ су бројна спомен-обиљежја у њихову част. Један од њих је и централно спомен обиљежје у Бањалуци, чију изградњу финансира Влада.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

О малој рубној општини Оштра Лука мало се говори у јавности, али тамо кажу да су увијек имали подршку институција Републике Српске. Рјешавају се и проблеми борачких категорија од стамбеног збрињавања, новчане помоћи до бањског лијечења. Нису заборављени ни они који су заслужни за стварање ове мале пограничне општине.

- Ресорно Минстарство нам помаже при адаптацији и реконструкцији постављене спомен – собе у објекту спомен соба и остали садаржаји. Гдје мултинамјенски објекат у приземљу спомен соба и простори општинбске борачке организације - пита се Душан Мастикоса из Борачке организације Оштра Лука.

Душко Дошеновић, замјеник начелника општине Оштра Лука, наглашава добру сарадњу са институцијама.

- Општина Оштра Лука добро сарађује са локалном борачком организациојом и са Минстартсвом. Тако да заједничким пројектима дјелујемо на територији општине Оштра Лука - каже Дошеновић.

У Оштрој Луци биће изграђен трг са спомен-обиљежјем и бистом преминулом начелнику ове општине Драгану Мастикоси, који је у протеклом рату рањаван на три ратишта и одликован Медаљом мајора Милана Тепића.

- На тргу ће бити спомен – обиљежје и биста која ће бити посвећена покојном начелнику општине Драгану Мастикоси - рекао је Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

А имена свих они који су живот дали за Републику Српску - биће уклесана на Централно спомен-обиљежје које се гради у Бањалуци. Влада и кабинет предсједника издвојили су милионска средства за његову изградњу.

- Радови теку добром динамиком. Ја сам задовољан, као ресорни министар. Влада је обезбиједила средства за изградњу тог споменика у досадашњем периоду, 2.5 милиона КМ. Дакле, искључиво Влада финасира тренутно овај објекат, овај споменик, и тако ће се и наставити. Влада и предсједник Републике обезбиједиће средства да се то заврши - додао је Егић.

Иако данас градоначелник Бањалуке све заслуге приписује себи, не тако давно, говорио је другачије.

- Желим да се захвалим и предсједнику Републике Српске што у тренуцима када су били огромни изазови дошла је донација два милиона марака која је била гарант да данас овај пројекат може добити ову динамику и бити у овој фази градње. Хвала предсједнику Владе, хвала предсједниче Владе зато што је Влада дала три милиона - истакао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Како год, споменик онима који су живот уклесали у темеље Републике Српске, не смије и не може бити пројекат на коме би појединци поентирали и убирали политичке поене! Јер на институцијама је да се одуже најзаслужнијима за слободу коју данас имамо.