latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:00 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Вучић: Потези Србије у пет области - мјере које смо донијели нису лаке и наилазиће на отпоре (ВИДЕО)

Предсједник Александар Вучић саопштио је одлуке Србије о Косову и Метохији, наводећи да су мјере подијељене у пет области и да се захтијева повратак на све оно што је постигнуто у процесу дијалога. Први српски потез је повратак на статус quo ante.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Вучић је истакао да је за било какав озбиљан напредак у дијалогу, потребно:

1. Расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на сјеверу Косова и Метохије, уз учешће Мисије ОЕБС и ЕУ;

2. Примјену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Сјевер;

3. Повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције;

4. Повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на сјеверу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима;

5. Хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара, јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Сјеверу Косова и Метохије;

6. Неодложна примена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма - а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима/барикадама;

7. Неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтјеви биће пренесени у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свијести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН. КиМ ће бити проглашено подручјем посебне социјалне заштите.

Вучић је најавио да ће у наредних 45 дана бити донесен закон којим ће прогласити Аутономну покрајину Косово и Метохију за подручје посебне социјалне заштите.

- Драстично ћемо увећати финансијску подршку, за 5.000 људи који су незапослени на мјесечном нивоу 20.000 динара - истакао је Вучић.

Вучић је, на почетку обраћања, рекао да се Србија данас налази у тешкој правно-политичкој ситуацији по питању Косова и Метохије, а да економски напредује врло добро.

- Оно што остаје наша најболнија и најтежа тачке јесте Косово и Метохија - рекао је Вучић.

Косово је, како је навео, најскупља и истовремено најлакше потезана ријеч за сваког Србина.

- Говорићемо и о окупацији, само видјећете на који начин. Мјере које смо данас донијели су не лаке, захтијевају огроман труд, рад, наилазећи на отпоре. Хоће ли задовољити било кога, наравно да неће - рекао је предсједник Србије и навео да нема доброг рјешења за Косово и Метохију - навео је Вучић током обраћања јавности.

Вучић је подсјетио на смањење броја српских становника на Косову и Метохији још од 1981. године.

- Албанци су видјели свјетло на крају тунела када су кренули штрајкови. Чекали су свој тренутак, ми нисмо разумјели све што се збива у свијету и за то смо платили високу цијену. Трагичну цијену смо платили - указао је Вучић.

Подсјетио је да је Србија 2006. године дочекала отцјепљење Црне Горе што је био посљедњи услов за улазак у посљедњу фазу одвајања Косова од Србије.

- Почињу и преговори у Бечу, а резултат свих њих је да Косово постаје независно. Преко ноћи, за мање од годину дана 85 земаља признало је Косово. До 2013. имамо 112 земаља које признају независност Косова, толико је било највише. Само најснажнији у свијету и они које имају исте проблеме на свету, остају на нашој страни - навео је он.

Успоставићемо тужилаштво које ће се бавити делима усмјереним против Срба на КиМ

Предсједник Србије рекао је да ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање тјелесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије, а које ће имати посебан задатак да истражи и гони криминална и противправна дјела службеника и званичника привремених институција у Приштини.

- Усагласили смо то и са Србима, са Косова и Метохије. Посебно са представницима Српске листе као легитимним представницима српског народа на КиМ. Они су ово тражили и ми смо сматрали да је веома важно - рекао је Вучић током обраћања грађанима Србије.

Он је истакао да ће бити одређена и посебна судска вијећа, као и посебно тужилаштво, које би се бавило и криминалним и противправним дјелима службеника и званичника, који спроводе акције кршења људских права над српским становништвом на Косову и Метохији.

- Тиме ће бити обухваћена и лица српске националности које, у име и за рачун албанске тајне полиције, спроводе прогон српског живља на најгори могући начин и учествују у прогону нашег становништва - рекао је Вучић.