latinica  ћирилица
13/09/2024 |  18:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Манипулације у режији Станивуковића: Непоштовање закона при додјели бесплатних парцела (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић признао је да Град нема бесплатне плацеве за младе брачне парове. Можда би их и било да познаје прописе и да је то регулисано скупштинском одлуком. Кад му је та идеја пропала сјетио се уже и шире породице, комшија и пријатеља. Не зна ни колико би тачно парцела додијелио, нити гдје се налазе. А закон каже да, било да је приватно или градско земљиште, сви законски предуслови морају бити испуњени. Пошто то није случај, ријеч је о још једној превари у режији Станивуковића, не би ли се како - тако, политички одржао, одговор је из СНСД-а.
Плацеви - Фото: РТРС
ПлацевиФото: РТРС

Подјела плацева за младе брачне парове и самохране родитеље још једно је у низу бројних обећања градоначелника Бањалуке у које се до сада поуздало више од 1.000 Бањалучана.

Од додјеле бесплатних плацева градског земљишта, остало је велико ништа. Онда се Станивуковић досјетио да би могао дијелити парецеле родбине и пријатеља. Означио је мјесне заједнице Мотике и Куљане.

Према ријечима мјештана, парцела у Мотикама, коју градоначелник планира да поклони, припада њиховим комшијама. Сада је, кажу, питање да ли су земљу продавали или куповали за породицу Станивуковић.

Да ли је очевина или ђедовина, није познато, али оно што знамо је да ни ово земљиште не припада Граду.

А све и да јесте градска парцела, закон је јасан – ништа од имовине општина и градова не може се отуђити нити пренијети, без накнаде, ако о томе није одлучила локална Скупштина.

- Није лијепо то што лаже, али је лијепо што је признао да није говорио истину, оно што смо сви знали отпочетка. Правни систем не познаје могућност да ви додијелите плац одређеној категорији физичких лица приликом чега не можете да додијелите другим категоријама, рецимо, дјеца погинулих бораца, дјеца логораша, обољели од карцинома, све су то категорије које би у једном моменту могле поставити питање "а зашто се не додијели и нама". Правни систем из тог начина не дозвољава подјеле на тај начин - рекао је генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић.

Закон је исти и када је ријеч о приватном земљишту, објашњавају у Републичкој геодетској управи. Да би се обећање спровело у дјело, постоје одређени предуслови за које, према свему судећи, градоначелник ни овај пут није марио.

- Да би се одређена некретнина могла пренијети у одређену намјену, постоје нотарски уговори. Свакако, физичко лице може да пренесе некретнину у својину другог лица, било поклоном, било купопродајом, али само ако је та парцела предвиђена за грађење - истакао је Дејан Ђукановић, помоћник директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Иако не зна са колико парцела конкретно располаже, Станивуковић унапријед тврди да су испуњени сви предуслови за градњу.

Недавно се појавио снимак Станивуковића са предизборне трибине у једном бањалучком насељу. Том приликом градоначелник је присутнима рекао да је од свог оца тражио да за ову намјену расподијеле земљиште у власништву ове породице у Мотикама и Куљанима.

- Оно што је поражавајуће јесте да сте ви и даље спремни да манипулишете са тим људима, обећавате да ће се то десити. Да би наставили или створили слику да ће се то десити, ви купите 20 плацева или зовете ћалета да подијелите 20 плацева само да остане та слика да ће то тобоже да ће то функционисати - истакао је Амиџић.

Према Амиџићевим ријечима, градска администрација је на овај начин дошла до телефонских бројева више од 1.000 људи који су конкурисали за плацеве које град нема. За шта су Станивуковићу потребни телефонски бројеви? Амиџић каже, па због избора!