latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:43 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Инспектори утврдили: Сарајевски Аеродром узурпирао имовину Српске (ВИДЕО)

Грађевински инспектори, геометри и руководиоци свих релевантних републичких институција данас на терену у Источној Илиџи, гдје је сарајевски аеродром започео проширење аеродромског комплекса. Константовали су да је федерални инвеститор "загазио" дубоко у територију Републике Српске.
Проширење аеродрома, инспекција - Фото: РТРС
Проширење аеродрома, инспекцијаФото: РТРС

Узурпирано је више од 22.000 квадратних метара имовине Српске. Граница је прецизирана и обиљежена. О свему ће рјешењем бити обавијештен инвеститор који се, иако позван, данас није појавио на локалитету гдје су радови почели ове седмице.

Седмицама су упозоравани да су незаконито и неуставно узурпирали земљиште у власништву Републике Српске. Инвеститор – сарајевски Аеродром – упозорења је игнорисао. Почетком седмице провокативно је активирао грађевинску механизацију. Данас је заустављена.

Бар на дијелу градилишта који припада Републици Српској.

- Ова територија на којој се тренутно налазимо је власништво Српске и без обзира што није установљена ентитетска линија, а и то знамо због чега није установљена, није установљена зато што колеге из Федерације никада нису хтјели да адекватно учествују у томе. Иако су наши представници из Српске дали пуни допринос у тој Комисији. Што значи нећемо дозволити да се овдје гради и неће се саградити тај објекат од 22.000 квадрата на територији Републике Српске - рекао је директор РУГИПП-а Драган Станковић.

Или укупно 25 катастарских честица које је инвеститор потпуно или дјелимично покушао да приграби. Раније су покушај черупања грунта Српске "правдали", из дебеле архиве, извученим развојним пројектима из '80-их година прошлог вијека - заборављајући на дејтонско уређење БиХ. Иако уредно позван на заједнички обилазак терена и рјешавање насталог проблема, менаџмент Аеродрома није се одазвао. Сарајевски новинари зато јесу, покушавајући уобичајено - уставно и законско дјеловање институција Српске, подвести под мантру - „блокаде“.

- Је ли ви знате да су неки против неких инвестиција? Имамо ми још неких аеродрома, па су неки против тих аеродрома у Федерацији, али ми нисмо. Само се мора подвести све под законске прописе. Аеродром може да се обрати Влади Републике Српске за евентуално даљи наставак радова, а Влада Српске ће адекватно одговорити - рекао је главни правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица.

И то је једини могући законски и уставни поступак. Док га инвеститор не испоштује, пред грађевинским машинама стајаће зауставна трака, чије потенцијално скрнављење представља кривично дјело.

- Ми ћемо издати рјешење и послије тога ћемо обиљежити ово што је наша територија докле се може радити. А овамо код нас се не може радити - јасан је главни урбанистички грађевински инспектор Драган Миовчић.

- Упозоравам аеродром и све учеснике да не би случајно скинули ту траку и да не би улазили у кривично дјело. Овдје се конкретно прије свега крше Устав и закони, Устав БиХ, Устав Српске и закони Српске - навео је Станковић.

И већ су прекршени – грађевинари су већ загазили у посјед Српске - прекопали дио терена и бетонирали постоља периметарске ограде. И за то би требало да одговарају! Или да земљиште врате у првобитно стање. Одговорност за евентуалне пропусте и с друге стране ентитетске линије очекује посланик Мирослав Вујичић.

- Ово је примјер како не требају функционисати ствари и како не требају функционисати органи власти од локалног нивоа у Републици Српској, ако желимо да ријешимо ствари, а желимо сви се морамо укључити у рјешавање избиљнијих проблема - рекао је Вујичић.

А озбиљан проблем је и даље могућност да мјештани из Васиља Грђића - улице која граничи са градилиштем, ускоро остану без саобраћајне жиле куцавице. Иако су је својевремено градили на властитој земљи и средствима из свог новчаника, инвеститор је најавио затварање саобраћајнице у дијелу којем пролази кроз Федерацију.

- Све што је везано за помож људима, ми као надлежни орган у дијелу Републике Српске ћемо помоћи становницима општине Источна Илиџа - изјавио је начелник Маринко Божовић.

Како? За сада се рјешење не назире! Фреквентна саобраћајница је и даље у функцији, а републички правобранилац Милимир Говедарица наглашава да спорни Споразум о заједничком дјеловању, који је својевремено начелник Божовић потписао са сарајевским Аеродромом, мора бити стављен ван снаге.