latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:22 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Небензја: Директан рат НАТО-а и Русије ако се дозволи употреба далекометног оружја

Чланице НАТО-а биће у директном рату са Русијом уколико укину ограничења за употребу далекометног оружја са циљем гађања мета дубоко у руској територији, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Он је током сједнице Савјета безбједности УН у Њујорку рекао да ће Москва у том случају донијети "релевантне одлуке", са свим посљедицама које ће оне донијети агресорским државама.

- Уколико се заиста донесе одлука да се укину ограничења, то ће значити да су чланице Алијансе од тог тренутка у директном рату са Русијом. У том случају, као што знате, морамо да донесемо релевантне одлуке, са свим посљедицама које ће задесити западне агресоре - упозорио је Небензја.

Руски амбасадор додао је да су САД одговорне за пребацивање кривице на друге, али да им то у овом случају неће успјети, "јер су ту обавјештајни подаци са сателита из САД и ЕУ".

Представници чланица Савјета безбједности састали су се на захтјев Сталне мисије Руске Федерације у УН, како би разговарали о испоруци западног оружја Кијеву.