latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:17 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина (ВИДЕО)

У Храму Благе Марије у насељу Банстол на Фрушкој гори обиљежен је Дан сјећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина 1995. године.
Дан сјећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина - Фото: РТРС
Дан сјећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општинаФото: РТРС

У комбинованим акцијама хрватских снага и такозване Армије БиХ за неколико мјесеци, уз звјерства која су тада почињена, трајно је промијењена демографска слика општина у којима су вијековима живјели Срби.

Уз молитву и бол у души, окупљени Крајишници сјетили су се тужних догађаја, када је у љето и јесен 1995. године са простора 13 западнокрајишких општина протјерано више од 120.000 Срба, а убијено и нестало 2.014 српских бораца и цивила.

Служен је помен страдалима, којем су присуствовали представници Српске и Србије, а у црквеној порти положени су вијенци и цвијеће на споменик "Крајишка суза".

Изведен је и пригодан културно-умјетнички програм, са освртом на трагична дешавања, уз поруку да српска страдања неће бити заборављена и да злочинци морају бити кажњени.

Обиљежавање Дана сјећања на страдање Срба из западнокрајишких општина сваке године организује Савез крајишких удружења из Новог Сада, уз подршку републичких и покрајинских институција, као и Представништва Српске у Србији.