latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:13 ⇒ 17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Два пилота погинула у паду тренажног авиона у Бугарској (ВИДЕО)

У паду авиона са два сједишта у ваздухопловној бази "Граф Игњатиево" у централној Бугарској погинула су два пилота-официра, саопштио је бугарски премијер Димитар Главчев.
Бугарски војни авион (Фото: EPA/VASSIL DONEV) -
Бугарски војни авион (Фото: EPA/VASSIL DONEV)

Бугарски министар одбране Атанас Запрјанов рекао је да су настрадали официри били инструктори који обучавају пилоте, преноси бугарска агенција Новините.

- Погинули су мајор Петко Димитров и потпоручник Венцислав Атанасов. Један од њих је рођен 1973. године, а други 1996. године. Полетјели су у 12.17 часова, а удес се догодио у 12.30 часова - рекао је он. Како је навео, авион је реновиран и полетио је у технички исправном стању.

Командант Димитар Петров рекао је да је то био давно планиран рутински тренажни лет и да је сличан задатак раније изведен много пута.

Због пада авиона отказан је аеромитинг у Трећој ваздухопловној бази, који је био планиран за суботу у знак обиљежавања 20-годишњице пријема Бугарске у НАТО, саопштило је ресорно министарство, додајући да је истрага о несрећи у току, преноси Ројтерс.

Војни тренажни авион Л-39 срушио се данас при извођењу сложеног маневра на изузетно малој висини, пренијела је бугарска агенција.
Током несреће, падобрани се нису отворили, а авионом су управљала два пилота. Усљед пада авиона избио је пожар.

Раније данас је предсједник Бугарске Румен Радев учествовао као копилот у демонстрационом лету борбеног авиона Ф-16 у тој ваздухопловној бази.

Генерал Николај Русев из бугарског ваздухопловства изјавио је да авион који се срушио није био из ваздухопловне базе.