latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Зауставити неконтролисано довођење страних радника

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да треба зауставити неконтролисано довођење страних радника, а онима који кажу да је такво понашање националистичко и расистичко поручио је да су манипулатори.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Ми ћемо морати да порадимо на томе да нема нечасних послова, а услов за то је да су послови пристојно плаћени. Није рјешење у неконтролисаном довођењу свакога ко одговара неком послодавцу. То смо уочили и то треба зауставити. И ко год каже да је такво понашање националистичко и расистичко, тај је манипулатор. То нема везе ни са каквом политичком оријентацијом, лијевом или десном, то је здрав разум. Нема нас 70 милиона, него једва четири и морамо чувати своје врло интелигентно и промишљено - поручио је Милановић у Камању, гдје присуствује обиљежавању дана те општине.

Нагласио је и да нема нечасних послова од којих би "наши људи требало да бјеже".

- Слажем се с изјавом коју сам данас овдје чуо да не треба сва наша дјеца бити доктори и инжењери. Наша дјеца или наши унуци нису никаква виша бића која не могу и не треба да раде оне послове за које се доводе људи из иностранства. Немам проблема с њиховом вјером ни бојом коже, али то је друга култура - навео је Милановић.

Хрватска ће, казао је, још неко вријеме бити свједок да јој новац долази на основу чланства у Европској унији.

- Ми тај новац користимо релативно, могло би и боље и више. Сваки тај евро који је доступан, ако се не искористи, биће болан пораз јер тај новац неће долазити заувијек - рекао је Милановић, саопштено је из његовог кабинета.

Говорећи о коришћењу европских фондова, Милановић је рекао да се тај новац користи и улаже, али не у отварање нових фабрика и нових производних погона високе технологије.

- То није политика оних који финансирају Европску унију, а то су неке најбогатије државе које не желе стварну конкуренцију. Желе партнере којима ће управљати - рекао је Милановић и истакао да ЕУ није конципирана тако да би они који тренутно заузимају доминантну позицију ту позицију дијелили или уступили било коме другоме.

Додао је да Хрватска у том свијету и таквим околностима мора бити врло мудра и лукава да се избори за своје интересе и да се што је могуће више приближи најбогатијим државама ЕУ.