latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:25 | Аутор: РТРС

Ни квадрат земље РиТе није продат "Комсару"

Не постоји ниједан метар квадратни земљишта Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" продат "Комсару" и сваки корак Управе предузећа усмјерен је на обезбјеђење несметаног рада овог енергетског постројења до 2050. године, саопштено је данас из овог предузећа.
РИТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РИТЕ УгљевикФото: РТРС

- Спорна одлука о наводној продаји земљишта, коју је у јавност пласирао /начелник Угљевика/ Василије Перић је интерни акт предузећа и не производи никакво правно дејство јер је стављен ван снаге, што је презентовано и Синдикалној организацији и свим радницима РиТЕ - наводи се у саопштењу.

Из РиТЕ истичу да Перић покушава злоупотријебити ову одлуку, која је била дио пакета преговора са "Комсаром" ради рјешавања проблема путне инфраструктуре, неизвршења обавезе из 2013. године у вези уноса улога у оснивачком капиталу, као и других питања која се тичу лежишта Угљевик Исток један, што је обавеза РиТЕ у складу са уговорима потписаним и концесији датој од Владе Републике Српске.

У саопштењу се наводи да ништа од тога Перићу није непознато, али га то, како кажу, не спречава да се поново служи лажима и обманама не би ли прикупио неки политички поен пред изборе, представљајући се као заштитник РиТЕ "Угљевик".

- Ни радници нашег предузећа, нити јавност Угљевика нису заборавили да је Перић остао дужан објашњење за све нечасне радње које је вршио 2022. године, када је, зарад личних интереса и останка на власти нанио вишемилионску штету нашем предузећу, али и општини Угљевик - поручили су из РиТЕ.

Како се у саопштењу наводи, Перић не бира средства да би задржао фотељу.

- Не изненађују нас његови континуирани напади на РиТЕ "Угљевик". Тим нападима Перић и његова свита сарадника у мутним пословима покушавају скренути пажњу јавности са сопствених махинација и нерада, па је у ту сврху ангажовао и лажне профиле и лажне коментаторе како би јавности Угљевика замазао очи, надајући се како ће заиста хиљаду пута поновљена лаж постати истина - оцјењују из РиТЕ.

У саопштењу се оцјењује да Перић у јавности глуми доброг домаћина, а дозволио је да фудбалски терен који је изградила РиТЕ "Угљевик" буде продат приватнику за 800.000 КМ.

- Зашто општина коју води тај "часни домаћин" није купила тај терен, па га ставила на располагање нашој дјеци и локалним спортским клубовима? - питају из РиТЕ, доводећи у питање и намјену средстава за одржани концерт естрадне звијезде у Угљевику.

Из РиТЕ Перића називају "уништитељем Угљевика" и поручују да треба да се бави својим послом, како би омогућио несметано функционисање локалне заједнице, умјесто што нерад заклања иза РиТЕ и лажних дописа.

- Могао би јавности одговорити и зашто у његовој општини касне плате, социјална давања, стипендије, подстицаји и многе друге ствари које су директна надлежност "вјечитог начелника" - наводи се у саопштењу из РиТЕ.