latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:10 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

У недјељу се навршава 33 године од формирања највеће ратне јединице ВРС (ВИДЕО)

У недјељу се навршава 33 године од формирања највеће ратне јединице Војске Републике Српске - 16. крајишке моторизоване бригаде. Свечаност поводом годишњице бригаде почеће сутра полагањем вијенаца на спомен обиљежје погинулим војницима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, а централни догађај биће организован у недјељу у Машићима код Градишке одакле је 16. Гарава кренула на свој први ратни задатак.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

16. "Гарава”" како су ономад говорили, била је најмоћнија ратна јединица Војске Републике Српске.

Имала је више од 12 хиљада војника, а њени припадници борили су се на готово свим ратиштима током одбрамбено-отаџбинског рата. Јуначки ратни пут "Шеснаесте" био је дуг 1.727 дана и дала је немјерљив допринос стварању Републике Српске.

16. Крајишка моторизована бригада, попут свих српских ратних јединица кроз историју, изникла је из свог народа спремног на страдање у борби за слободу. 16. Крајишка моторизована бригада кренула је 16. септембра 1991. године из Машића код Градишке на свој ратни пут.

Борила се на 20 ратишта, од западне Славоније, Посавине, на коридору, Озрену, Требави, Грмечу, и на Мањачи. 437 бораца дало је животе за Републику Српску, а око 2.000 је њих је теже и лакше рањено.