latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:09 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Центар за дојку 15 година са својим пацијентима - стручност и несебична брига (ВИДЕО)

Више љекара различитих специјалности на једном мјесту бави се патологоијом дојке-Центар за дојку Универзитетског клиничког центра Српске петнаест година је уз своје пацијенте.
Центар за дојку - Фото: РТРС
Центар за дојкуФото: РТРС

Љекари овог центра су понос, раде вриједно, тихо и постижу резултате.Свјетски, а наши! Кроз амбуланте Центра за дојку прође шест хиљада пацијента годишње.

У Центру за дојку пацијенткиња је покривена од првог прегледа па све до онколошког конзилијума. Све је више пацијената, али не само због пораста броја обољелих него и због промјене свијести о значају прегледа. На годишњем нивоу у овом Центру оперишу око 250 малигних обољења дојке за разлику од прије 15 година , када је тај број износио 100 оперисаних пацијената.

- У Републици Српској једино мјесто гдје жени осим одстрањења дојке може урадити реконструктивни захват. Тај реконструктивни захват радимо са колегама са реконструктивне хирургије и то нас издваја од осталих центара - рекао је начелник Центра за дојку УКЦ Републике Српске Александар Гузијан.

У Заводу за клинику радиологију пацијенти могу да одраде УЗВ дојке и мамографију. Чекање за преглед мамографом није дуже од два мјесеца од када је отворен кол центар у УКЦ-у .Оно што пацијенте спречава да дођу раније на преглед је страх. Побиједите га, дођите на преглед, јер ако има промјена на дојци, а мање су од 1 цм доктори постављају дијагнозу рани карцином дојке.

Најчешће од рака дојке оболијевају пацијентице око 50. године, али нажалост има и оних испод тридесет година. Република Српска још нема развијен скрининг програм, па жене често лутају и изгубе драгоцјено вријеме док дођу у Центар за дојку.Зато су веома битни самопрегледи.

- Самопреглед јесте преглед гдје свака дјевојка треба да уради самопреглед дојке након менструалног циклуса. И онда ћемо моћи одреаговати - навела је интерниста онколог Центра за дојку УКЦ Републике Српске др Станислава Лекић.

Старосне границе обољелих јесу све ниже, али су терапијске могућности веће, па има простора за дјеловање,наглашавају онколози.

- Мање промјене углавном се оперишу и тада је најбоља стопа преживљавања. Све пацијентице иду на конзилијум,који се одржава једном седмично - истакла је интерниста онколог Центра за дојку УКЦ Републике Српске Биљана Поповић.

Центар за дојку има три болесничке собе и девет кревета, а највише је пацијената из Бањалуке. Медицинске сестре техничари, пацијентима су на услузи од медицинске до моралне помоћи. Имају и одличну сарадњу са Удружењем жена обољели од рака дојке "Искра"

Иако су пацијенти све едукованији, суочавање са дијагнозом увијек је болно и стресно. Једно од честих питања психолозима је "Зашто ја?" и на то је тешко одговорити појашњава специјалиста медицинске психологије, такође члан мултидисциплинарног тима центра за дојку.

Центар за дојку једина је мултидисциплинарна самостална организациона јединица, на коју можемо бити поносни, јер у њој вриједно раде доктори и медицинско особље на добробит својих пацијената.