latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Водостај ријеке Саве драстично порастао; У Словенији снијег достигао 32 центиметра

Водостај Саве у Загребу драстично је порастао и излила се из корита, док је у дијеловима Словеније пало и до 32 центиметра снијега.
Сава - Фото: РТРС
СаваФото: РТРС

Томислав Новосел из Хрватских вода, међутим, каже да Загребу и околини не пријети никаква опасност што се тиче ријеке Саве.

- У протекла 24 сата пала је велика количина кише на подручју готово цијеле Хрватске. Сава је порасла за пет метара, али су водостаји били врло ниски и изразито ниски на свим водотоцима, не само на ријеци Сави. У овом тренутку Сава у Загребу је почела лагано да опада, а водостаји су метар нижи у односу на нивоу за коју се примјењују редовне мјере одбране од поплава. Тако да никаква опасност што се тиче ријеке Саве за град Загреб и за подручје око града Загреба нема. Слично је и за Купу. Око поноћи данас очекујемо водостај ријеке Купе у Карловцу на ниво плус 500 центиметара. То је два метра ниже него за увођење редовних мјера одбране од поплава - рекао је Новосел за ХТВ.

Према најновијој прогнози водостаја за Муру и Драву није забрињавајућа, рекао је данас иректор испоставе за Муру и горњу Драву Хрватских вода Милан Резо и додао да је киша допринијела пуњењу Тракошћанског језера у којем је тренутно 20 хиљада кубина воде.

Тренутни водостај на Мури у Морском Средишћу је 270 центиметара уз проток воде од 330 кубика.

- Можемо очекивати повећање водостаја 16, односно 17. септембра негдје до 400 центиметара, односно 600 кубних метара. У поређењу са августом прошле године, када је забиљежено рекордних 540 центиметара, ипак ће водостај бити нижи за метар и 40 - рекао је Резо.

И на Драви се може очекивати повећање водостаја у односу на тренутно стање од 186 центиметара, али неке мање износе и мање је забрињавајуће у односу на Муру, додао је Резо и нагласио да је предност везана уз Драву што су тренутно два језера Хидроелектране Дубрава и Хидроелектране Чаковец у тзв. ремонту и језера су празна.