latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:48 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Каран: Народ који нема државу нема слободу!

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да државу значи слободу и једину гаранцију да један народ опстане не само културолошки, већ и егзистенцијално.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе један од најбитнијих датума у политичком, историјском и културном календару српског народа ма гдје се он налазио јер је израз припадности једнородном, националном српском бићу.

- Заједничко обиљежавање овог дана показује опредијељеност свих Срба, као народа коме је мир осовина свих политика, да сачува свој идентитет и своје постојање - навео је Каран и оцијенио да је сазрела национална свијест о српском јединству као оквиру спасења и будућности.

Он је додао да ће вријеме које је пред нама показати снагу и мудру политичку одлуку о значају заједничког обиљежавања важних датума српског народа.

- Подсјетићу на визионарску Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је створила цјеловиту слику јединства и државности српског народа - рекао је професор уставног права.

Каран је нагласио да је политичка освјештеност, снага доношења аутентичних одлука српског народа и политички субјективитет као надоградња историјским и културолошким вриједностима једног народа снага модерних српских политика.

- Моћ Декларације је у томе што је она прекретница политичког субјективитета, снаге, и то не само културне, вјерске, етничке, историјске, него и политичке снаге свих Срба да буду једно гдје год да живе - указао је Каран.

Он је упопзорио да народ који изгуби своју државу изгубио је слободу, свој идентитет и он је једноставно нестао.

- Гдје год српски народ нема своју државу, он полако нестаје, зато је од изузетне важности да свуда гдје се налази зна да има своју државу! - закључио је Каран.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Србија и Република Српска заједнички обиљежавају.

Овај празник установљен је 2020. године као дан сјећања на Пробој солунског фронта у Првом свјетском рату.