latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:40 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Пале: Отворени "Дани Душка Трифуновића"

Програмом "Дјеци у част", проглашењем побједника и додјелом награда за најбољи литерални рад о теми "Нек живи љубав" почела је тродневна манифестација "Дани Душка Трифуновића" у Палама.
Пале култура - Фото: СРНА
Пале култураФото: СРНА

Манифестацију 18. пут у част овог књижевника, пјесника и телевизијског аутора организује Културно-спортски центар Пале, а његов директор Славка Брезо рекла је да је на конкурс који је био расписан од марта до краја јуна стигло 16 радова ученика.

Награђено је пет најбољих и уручена једна специјална награда за таленат и труд, а сви учесници, наставницу и директори добили су захвалнице.

Према њеним ријечима, манифестација "Дани Душка Трифуновића" од великог је значаја, како за Културни центар, тако и за град Источно Сарајево јер промовише културу и традицију.

Брезо је навела да су "Дани Душка Трифуновића" дио манифестације "Дани Источног Сарајева" која се организује у част Дана и градске славе – Светог Петра Дабробосанског.

Књижевници Дејан Алексић и Бранко Стевановић данас су са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево одржали програм "Дјеци у част".

Алексић је рекао да је лијепо бити на Палама и да се за 10 година, када је први пут учествовао на овој манифестацији, много тога промијенило на боље.

- Бранко Стевановић и ја имали смо један књижевни сусрет са талентованом дјецом која су и учесници литерарног конкурса. Стевановић и ја волимо да у овим непосредним сусретима са дјецом остваримо неки вид интерактивног програма, јер дјеца воле да се питају, воле да учествују у програмским активностима - истакао је Алексић.

Писци се, каже, труде да не заузму онај помало застарјели модел, да дјеци нешта паметно кажу, они усвоје и забораве, већ је циљ направити програм у коме ће дјеца учествовати и касније отићи са тим осјећањима да су заједно са њима нешто створили.

Стевановић је рекао да је пјесник за дјецу и одрасле, да други пут учествује на овој манифестацији, те да литература за дјецу мора бити отворена, духовита, смијешна, а никако не смије бити глупа.

Побједник конкурса Сања Божић из ОШ "Србија" из Пала рекла је да воли да чита дјела Десанке Максимовић и да јој награда много значи.

У забавном дијелу програма учествовали су ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко васпитање.

У сали Културно-спортског центра у 19 часова биће одржан програм за одрасле "Буквално тако", као и додјела награде "Душко Трифуновић" за афирмацију српске културе и књижевности.

Учесници програма биће писци Благоје Баковић, Милица Бакрач, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Бранко Стевановић и Дејан Алексић.

Бесједу о Душку Трифуновићу говориће Благоје Баковић. У музичком дијелу програма учествоваће професор музике Ивана Церовић.

Покровитељи манифестације су општина Пале, град Источно Сарајево, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство цивилних послова у Савјету министара.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање сарајевске рокенрол школе.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су Бијело дугме, Индекси, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево "Шта дјеца знају о завичају". По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје и умро 2006. године.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.