latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:23 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Предмет географија има значајну улогу у очувању националног простора и идентитета (ВИДЕО)

Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци и Географско друштво Републике Српске и ове године организовали су скуп посвећен обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Скуп посвећен обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе -
Скуп посвећен обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Географија, историја и матерњи језик су за сваку земљу која води рачуна о својој будућности кључни предмети. Поручено је са скупа.

Географско друштво Републике Српске основано је 1993. године с циљем унапређења научног, стручног и наставног рада у области географије, а од прошле године организује и обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Географија као наука која је мост између природних и друштвених наука је преузела на себе своју националну мисију да, у овом случају, обједини различите инситутције друштва, организације, науке и научне дисциплине које се баве чувањем националног идентитета проучавањем простора - рекла је предсједник Географског друштва Републике Српске Мира Мандић.

Улога географије у очувању националног простора и националног идентитета је изузетно важна иважно је јачати сарадњу академске и географије која се изучава у школама.