latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:03 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

МУП Српске упознао медије и центре за социјални рад са улогом у систему "Пронађи ме"

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организовало је данас у Бањалуци за представнике локалних радио и ТВ станица са подручја регија Бањалуке, Приједора, Мркоњић Града, Градишке и Добоја презентацију радне верзије Система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица "Пронађи ме" у Републици Српској са циљем упознавања истих о начину функционисања самог система и њиховог укључивања у исти.
АМБЕР - Фото: Уступљена фотографија
АМБЕРФото: Уступљена фотографија

- Имајући у виду да електронски медији (ТВ и радио станице) имају кључну улогу у Систему хитног обавјештавања јавности, представницима локалних ТВ и радио станица које су се одазвале позиву Министарства, представљен је начин функционисања ове платформе, као и њихова улога у том процесу. Циљ нам је био да кроз ову презентацију, сагледају могућност укључења у систем хитног обавјештавања у случају нестанка малољетног лица, јер је све на добровољној основи - наводи се у саопштењу.

Додају да система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица "Пронађи ме" у Републици Српској биће у наредном периоду представљен и представницима локалних електронских медија у Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Фото: Уступљена фотографија

- Са начином функционисања система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица "Пронађи ме" данас су упознати и представници свих локалних центара за социјални рад. На састанку које је Министарство организовало у сарадњи са Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, социјални радници су упознати са начином функционисања овог система, као и њиховом улогом у самом процесу - додаје се у саопштењу

Подсјећају, Закључком Владе Републике Српске МУП Републике Српске је задужено да са свим релевантним институцијама и органима предузме све мјере и активности потребне за успостављање Система хитног обавјештавања "Пронађи ме" у Републици Српској.

- Наше Министарство анализирало је како системи функционишу у САД, Европи и земљама из окружења, па смо одлучили да почнемо са реализацијом активности и дефинисањем критеријума за успостављање Система у Републици Српској по узору на Систем "Пронађи ме" у Републици Србији. Наведени систем, у случајевима нестанка малољетних лица, омогућава полицији да хитно, путем савремених средстава комуникације обавијести јавност и тако у потрагу укључи ширу друштвену заједницу, објављујући информације путем медија, телевизијских и радио емисија, интернета, СМС порука, екрана на аутопутевима и сл - додаје се у саопштењу МУП-а Српске.