latinica  ћирилица
13/09/2024 |  13:38 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Сарајевски аеродром узурпирао више од 22.000 метара квадратних имовине Српске; Инспектори на терену (ВИДЕО)

Грађевински инспектори, геометри и руководиоци свих релевантних републичких институција данас на терену у Источној Илиџи, гдје је сарајевски аеродром започео радове на проширењу аеродромског комплекса.
Проширење аеродрома, инспекција - Фото: РТРС
Проширење аеродрома, инспекцијаФото: РТРС

Константовали су да је федерални инвеститор "загазио" дубоко у територију Републике Српске.

На 25 катастарских честица узурпирали су више од 22.000 метара квадратних имовине Српске.

Граница је прецизирана и обиљежена. О свему ће рјешењем бити обавијештен инвеститор, који иако позван данас се није појавио на локалитету гдје су радови почели почетком седмице.

Проширење сарајевског аеродрома (Фото: РТРС)

Граница ће бити обиљежена и траком.

- Ова територија на којој се налазимо је власништво Републике Српске. Без обзира што није установљена ентитетска линија, а и знамо због чега није установљена, јер колеге из Федерације никада нису хтјели да адекватно учествују у томе, иако су наши представници из Српске дали пуни допринос у тој комисији. Што значи нећемо дозволити да се гради и неће се саградити тај објекат од 22.000 квадратна метра на територији Српске - каже Драган Станковић, директор РУГИПП Српске.

Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске истакао је да пријашње радње, које су евентуално биле прије рата, то не даје за право аеродрому да каже да је власник.

- Власник није аеродром, власник је Република Српска. Овдје су сви представници институција и на нивоу БиХ и на нивоу Српске, на нивоу општине. Недвојбено, овдје је струка, ушло се можда и више од 20 метара у Републику Српску и ми једноставно морамо радити свој посао и штитити наше институције и власништво - казао је Говедарица.

Драган Миовчић, главни урбанистичко-грађевински инспектор навосди да у овом тренутку проводе процедуре у складу са  овлашћењима и законима.

- Чинимо записник тренутно у Источном Сарајеву. По попису свих учесника који су овдје и уручења инвеститору, ми ћемо издати рјешење. Послије тога ћемо обиљежити ово што је наша територија, докле се може радити. Даље у нашој територији се не може радити и то је то - истакао је Миовчић.