latinica  ћирилица
13/09/2024 |  13:38 ⇒ 14:49 | Аутор: sputniknews.com

Циклон Борис прави хаос у Европи: Војска у приправности; Упозорење на обилне падавине у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

У великом дијелу Европе догодила се драстична промјена временских прилика. Јак циклон Борис стигао је и у Хрватску, која се налази на удару јаке олује. Према писању хрватских медија, ријека Сава се излила из корита у Загребу, а војска је у приправности. Републички Хидрометеоролошки завод Србије издао је упозорење на обилне падавине за подручје Србије за суботу 14. и недјељу 15. септембар.
Киша (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Киша (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

У Хрватску је стигао циклон Борис, а обилне кише и вјетар стварају проблеме широм земље. Дио путева био је под водом, киша је на обали поплавила подруме кућа, на мору је снимљено више од 20 пијавица, а на западну обалу Истре море је избацило огромне количине морске пене која је забијелила улице.

На снази је наранџасто упозорење - опасно време за цијели Јадран, док је преостали део Хрватске под жутим упозорењем - потенцијално опасно вријеме, због обилне кише издата су упозорења на могуће бујичне поплаве на Јадрану, објавио је хрватски Државни хидрометеоролошки завод (ДХМЗ). У сјеверозападном дијелу Хрватске температуре су пале и за 15 степени.

У Загребу је до јутра пало око 50 литара кише по метру квадратном, а трајнији престанак падавина очекује се тек у понедјељак.

Војска у приправности

За поплаве које је очекују овог викенда се припремају и земље средње Европе. Према чешким и пољским метеоролозима, у неким подручјима њихових земаља могло би пасти до 400 литара кише по метру квадратном у наредна четири дана, а у Аустрији и Словачкој око 200 литара.

Културне манифестације предвиђене за овај викенд отказане су у те четири земље због најављеног проласка циклона. У Пољској су упаљени метеоаларми за југ земље, прије свега за градове на Одри као што су Вроцлав и Ополе, а тамношњи метеоролози упозоравају да постоји реалан ризик од локалних поплава у петак и недјељу.

У Вроцлаву, који има 675.000 становника, општина је успоставила кризни штаб, а према ријечима чешког министра за животну средину Петара Хладика, ситуација у земљи "могла би бити слична оној из 1997. и 2002. године". Поплаве из 1997. године погодиле су Моравску, на истоку Чешке Републике, када је погинуло је 50 људи, а штета је износила неколико милијарди америчких долара. Управо се у том региону и овог пута очекују најгоре падавине. Године 2002. поплаве су погодиле запад земље, односећи 17 живота и изазивајући још већу штету него 1997. године.

- Одбрана од поплава постављена је у историјском центру Прага након што су чешки метеоролози проширили упозорење на екстремне падавине на многе дијелове земље, укључујући главни град, који је претрпио катастрофалне поплаве прије више од 20 година.

Обилна киша од јуче је захватила источне дијелове Чешке, а у најугроженијим областима могло би да падне више кише од трећине годишње количине у само три до четири дана.

Слично вријеме прогнозира се у наредним данима широм централне Европе, укључујући јужни дио Њемачке и дијелове Аустрије, Пољске и Словачке.

Аустријски медији преносе да би водостај Дунава могао да порасте до нивоа који нису виђени пет до десет година. Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је војска спремна да распореди и до хиљаду војника ако буде потребно. Словачка војска и ватрогасци добровољци такође су у приправности.

Падавине би могле бити веће од оних које су погодиле средишњу Европу 2013., а које су тада биле сматране најгорима у хиљаду година, упозорава словачка метеоролошка служба. С премијештањем хладног таласа над Европом према истоку, први снијег је пао и на словеначкој Кредарици, преносе хрватски медији.

Упозорење на могућ пораст бујичних водотока због обилних падавина у Херцеговини и Републици Српској

У Херцеговини и на северозападу Републике Српске могућ је пораст бујичних водотокова због обилних падавина, као и проблеми са оборинским водама и отицањем воде у урбаним зонама, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.

Према најавама, на овом подручју ће пасти од 40 до 80 литара кише по метру квадратном, а локално је могуће и више од 100 литара.

Нагла промјена времена и захлађење, као и обилнија киша, данас су захватили већину предјела, осим крајњег сјевероистока (Семберија), а нове јаче падавине очекују се у суботу вече и у недељу.

Данас ће дувати повремено јак ветар чији ће удари бити од 30 до 50 километара на час, а на југу до олујни јачине понегдје до 70 километара на час.