latinica  ћирилица
13/09/2024 |  13:17 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Кремљ: Јасна порука Путина о посљедицама удара на Русију

Изјава предсједника Русије Владимира Путина о посљедицама западних оружаних удара на циљеве дубоко у руској територији крајње је јасна и недвосмислена, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV, илустрација)

Путин је рекао да земље НАТО савеза не разговарају само о могућој употреби западног оружја далеког домета од Кијева, већ одлучују да ли ће се директно укључити у украјински сукоб.

- Директна умијешаност Запада у украјински сукоб мијења његову природу, а Русија ће бити принуђена да доноси одлуке на основу пријетњи које јој буду створене - закључио је Путин.

Песков је оцијенио да је ова изјава руског предсједника веома важна и да "нема сумње да је стигла до својих адреса".

- Она је крајње јасна, недвосмислена и не дозвољава било каква погрешна тумачења - рекао је Песков новинарима.

Портпарол ЕУ за спољну политику и безбједност Петер Стано рекао је да ништа неће промијенити став ЕУ у вези са украјинским сукобом и да ће блок наставити да помаже Кијеву.

- Ништа од онога што Путин каже не мијења наш став - рекао је Стано и додао да ће ЕУ "наставити да подржава Украјину, укључујући војну подршку".

Он је навео да ЕУ и даље нема заједнички став о укидању ограничења употребе оружја које су чланице Уније дале Кијеву, додајући да се дискусија наставља.