latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:51 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Посјета Додика Мађарској јача међусобно пријатељство

Предсједник Удружења Мађара Републике Српске Магyар Ирен Миливојевић оцијенила је да најновија посјета предсједника Српске Милорада Додика Мађарској, као и састанци и договори са најодговорнијим званичницима те земље, предвођеним Виктором Орбаном, јачају међусобно пријатељство и сарадњу двије земље у бројним областима.
Милорад Додик и Виктор Орбан (Foto: https://x.com/zoltanspox) - Фото: РТРС
Милорад Додик и Виктор Орбан (Foto: https://x.com/zoltanspox)Фото: РТРС

- Вољела бих да и даље функционишу ти лијепи односи и повезивање народа. То је врло добро јер, између осталог, у Будимпешти дјелује Српска гимназија у којој се школује доста овдашње дјеце, јако задовољне тамошњим третманом. Дакле, Мађарска стварно даје огромну подршку Српској и обрнуто. И нек тако потраје - изјавила је Срни Миливојевићева.

Миливојевићева је оцијенила да су везе Републике Српске и Мађарске, захваљујући добром односу републичког и мађарског руководства, посебно ојачане посљедњих година што много значи не само мађарској мањини, већ и свим грађанима Српске.

- Срећна сам због тих позитивних односа који се могу видјети и када је ријеч о Фондацији "Прогресус" која је посредовала у давању знатних неповратних средстава Мађарске за набавку пољопривредних машина. То ће пуно значити пољопривредним произвођачима и у развијању самог доброг односа Мађара и Срба. Дакле, развија се један пријатељски, фер и коректан однос, а биће вјероватно и нових мађарских бизнисмена који ће овдје отварати неке послове - рекла је Миливојевићева, која је и судски тумач мађарског језика.

Миливојевићева каже да Удружења Мађара Републике Српске "Мађар со" помаже мађарска Влада и пуну пажњу поклања свим својим држављанима ван граница те земље.

Она је позвала све заинтересоване да се пријаве на предстојећи бесплатни, двоседмични курс мађарског језика у Бањалуци, који ће бити озбиљан с обзиром на то да је инструктора послала Влада Мађарске.

- Инструктор ће бити овдје девет мјесеци и изузетно нам је драго што нам је то омогућила Орбанова Влада. Иначе, ко год хоће требало би да се пријави на курс до 19. септембра, односно да се јави нашем удружењу или почасном конзулу Мађарске Славену Грбићу. Имаћемо два пута седмично по два часа мађарској језика и правићемо групе - најавила је Миливојевићева и додала да ће курс бити на адреси Цара Лазара број два у Бањалуци.

Она је рекла да су на основу добрих односа Републике Српске и Мађарске посљедњих година интензивиране туристичке посјете Мађара Српској.

- Мађари су, према мојим информацијама, одушевљени љубазношћу овдашњих људи и радо поново долазе - рекла је она.

Удружење Мађара у Српској има више од 50 активних чланова, а оформљено је и регистровано 2003. године у Бањалуци. Активни је члан Савеза националних мањина Српске и ради с циљем одржања мађарског идентитета, његовања матерњег језика и културе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче је окончао дводневну посјету Мађарској током које је разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном и министром спољних послова и трговине Петером Сијартом.