latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:49 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије у Дрвару: Чувати православну вјеру и породицу (ФОТО/ВИДЕО)

Српски народ у најтежим тренуцима имао је своју цркву у којој је сачувао себе и преживио, рекао је његова светост патријарх српски Порфирије данас у Дрвару и позвао вјернике да чувају православну вјеру и породице.
Патријарх Порфирије у Дрвару - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у ДрваруФото: РТРС

- Гдје год да смо, када нам је било најтеже, када нисмо имали своје домове и државе, имали смо своју цркву у којој смо, не само сачували себе и преживели, него и када је било најтеже стварали - рекао је патријарх Порфирије у обраћању вјерницима.

Он је истакао да су широм свијета српски православни храмови као стубови повезани у једно и јединствено ткиво српског православног народа.

- Шта су наше толике светиње на нашем распетом Косову данас? Шта су светиње по Далмацији, по БиХ широм света све до Америке, у Африци... Колико само храмова Светог Саве има подигнутих широм света? То су стубови од којих се распиње уже до сљедећег и та повезана ужад стварају мрежу и ткиво нашега народа, које има свој крвоток од храма до храма широм света - рекао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да се нису случајно данас у Дрвару сабрали на празник Светих српских новомученика јасеновачких.

- Бог је тако и Дрвар данас повезао са Јасеновцем, а у Јасеновцу знамо да је било страдање које се не може речима описати, умом обухватити, страдање нашег народа у којем имамо и Мученика страдалника Вукашина из Клепаца, који је изгубио биолошки живот, али је питање да ли је поражен или је победник. Када му злотвор одсеца део по део тела, Вукашин се на сваки одсечени део свога тела обраћа злотвору и говори му: `Само ти дијете ради свој посао`. Злотвор постаје све хистеричнији и све више опседнут демонским силама и, заправо, потпуно у лудилу поражен и изгубљен и за себе и за Бога - рекао је патријарх Порфирије.

Дакле, упитао је патријарх, ко је ту побједник - онај који је на крсту распет Свети новомученик Вукашин или злотвор који губи ум.

Он је истакао да је Храм Светог Саве у Дрвару почео да се зида у исто вријеме када је одлучено да се зида и Храм Светога Саве у Београду и Храм Светога Саве у Сплиту. Дрварски храм је сазидан, а за београдски храм је требало да прођу деценије да буде изграђен.

- Тек када знамо да је овај храм центар овога места и да ту треба да почне и завршава се све у нашим животима, имаћемо снагу, бићемо плодотворни, ствараоци, узрастаћемо и бити сигурни у себе, нећемо имати комплексе и страхове од било кога и тако, богатећи се, моћи ћемо да обогаћујемо и друге собом, и од њих да примамо оно што је код њих вредно. Ми смо увек били такви, јер наше је име које смо добили од Светога Саве. Име и презиме нас Срба је правослвни хришћани - нагласио је Његова светост патријарх српски.

Патријарх Порфирије је рекао Дрварчанима да је његово срце испуњено радошћу љубављу према њима, да их све носи у срцу и моли се за њих.

- Нека Господ благослови да се рађамо, да се множимо, али највише да се у нама рађа наша вера да нас она препорађа да у њој растемо - нагласио је патријарх Порфирије.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је данас у Дрвар гдје га је испред Храма Светога Саве дочекао велики број вјерника.

Фото: РТРС

Патријарх Порфирије је током боравка у Дрвару посјетио Висућ град и Храм Светих апостола Петра и Павла у селу Награђе.

Фото: РТРС

Патријарха су дочекали Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, начелник општине Душица Рунић, шеф Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару Весна Маринковић.

- Дочек патријарха је народни и национални догађај, од школског доба до пензионера и сви с радошћу дочекујемо његову светост патријарха српског. Показујемо да је Дрвар остао вјеран својој вјери, отеченству, обичајима и традицији и надам се да ће Патријарх у Србију понијети најљепше могуће утиске, како из Дрвара тако и из Мартин Брода и Манастира Рмањ. Ово су крајеви који се 800 година држе непокорени и припадају искључиво српској традицији - рекао је Стевандић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић поклонила је патријарху српском Порфирију дио уначке ношње која је један од симбола српског народа овог краја.

Фото: СРНА

Осим прслука и кошуље уначке ношње, патријарх Порфирије је добио и поклоне од запослених у компанији "Јумко". 

Његова светост започео је јуче посјету Епархији бихаћко-петровачкој и рмањској поводом обиљежавања 580 година од изградње манастира Рмањ у Мартин Броду.

Његова светост сутра ће освештати Храм Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ у Мартин Броду.