latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:14 ⇒ 12:16 | Аутор: Агенције

Орбан: Привукао сам више земаља ЕУ у "мировни камп"

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је његова мировна иницијатива подстакла снажнију дебату у Европи о преговорима о рјешењу сукоба у Украјини и привукла више земаља ЕУ у "мировни камп".
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/MATTEO BAZZI) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/MATTEO BAZZI)

- Због става лидера ЕУ, Европа је постала проратна. То треба да се промијени. Могуће је ако озбиљно почнемо да причамо о потреби да се извучемо из ровова и схватимо да то није наш рат. Рјешење за сукоб није на бојном пољу. Ову идеју је покренула наша мировна мисија, која је заузврат покренула значајне дискусије у Европи - рекао је Орбан радију "Кошут".

Орбан је рекао да дискусија не би почела без његових путовања у Украјину, Русију и Кину и да би сви и даље причали само о рату.

Он је додао да, од када су почели разговори о потенцијалном мировном споразуму, све више земаља ЕУ, укључујући Њемачку, показује спремност да се придружи мировном кампу.

Италијански лист "Република" објавио је ове седмице да њемачки канцелар Олаф Шолц ради на мировном плану за Украјину заједно са двојицом чланова своје странке који су били укључени у мировне преговоре у Нормандији под мандатим канцелара Ангеле Меркел.

"Мађарска неће постати имигрантска земља"

Орбан је изјавио да Мађарска неће постати имигрантска, шта год да уради Брисел.

Орбан је примијетио да Мађарска од 2015. године, када је био "врхунац мигрантске кризе", досљедно позива на заштиту спољних граница Европске уније.

- Умјесто да кука и избјегава одговорност, земља је дубоко удахнула, подигла ограду и зауставила мигранте. Мађари су се заложили за свој интерес и нису постали имигрантска земља и то неће ни постати, шта год да уради Брисел... Мађарска припада Мађарима, тачка", рекао је Орбан у интервјуу за Радио Кошут, преноси МТИ.

Орбан је рекао да је увјерен да ће Европска комисија надокнадити Мађарској трошкове за заштиту спољне границе ЕУ од илегалне миграције, пренео је Ројтерс.

Мађарска је затворила главни транзитни пут кроз Мађарску за стотине хиљада тражилаца азила који су бјежали од рата и сиромаштва 2015. године, ојачавши подршку својих суграђана, али, зарадивши критике многих савезника у ЕУ.